Actorii Carmen Galin, Ştefan Sileanu, Vladimir Găitan şi Draga Olteanu-Matei, scriitorul Paul Goma şi antropologul Vintilă Mihăilescu se numără între personalităţile care au decedat în 2020.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dan Andrei Aldea, chitarist, compozitor şi orchestrator, fost lider al formaţiei Sfinx, a murit pe 18 ianuarie, la vârsta de 69 de ani, în urma unui stop cardiac. A scris muzică de scenă, dar a semnat şi coloana sonoră a filmului „Nunta de piatră” (r. Dan Piţa, Mircea Veroiu).

Muzicologul Grigore Constantinescu, profesor universitar, a murit pe 21 ianuarie, la vârsta de 82 de ani, din cauza unui infarct.

Luna următoare, Ovidiu Neculai Bufnilă, jurnalist şi purtător de cuvânt al Societăţii Ornitologice Române, a decedat la vârsta de 42 de ani din aceeaşi cauză.

Pe 13 martie, a încetat din viaţă actriţa de teatru şi film Carmen Galin, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Ilustrate cu flori de câmp” (1975), regizat de Andrei Blaier, „Tănase Scatiu” (1976), de Dan Piţa, şi „Zîmbet de soare” (1987), de Elisabeta Bostan. În 1995, actriţa s-a retras din activitate şi din viaţa publică, dedicându-se unor acţiuni umanitare. În 2016, a primit premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Antropologul, profesorul şi publicistul Vintilă Mihăilescu a încetat din viaţă pe 22 martie, la vârsta de 68 de ani, după ce în urmă cu doi ani fusese diagnosticat cu leucemie.

Scriitorul şi disidentul Paul Goma, în vârstă de 84 de ani, a murit pe 25 martie, la Paris, din cauza Covid-19. Trupul său a fost incinerat şi urna funerară a fost depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din capital franceză.

Constantin Drăgănescu, actor al Teatrului Bulandra din 1982, a murit la vârsta de 84 de ani, pe 26 martie. Pe lângă rolurile din teatru, a colaborat cu cineaşti precum Cristi Puiu („Marfa şi banii"), Sinişa Dragin („În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură"), Călin Peter Netzer („Maria", „Medalia de onoare"), Cristian Nemescu („California Dreamin’") şi Tudor Cristian Jurgiu („Câinele japonez").

Actorul Ştefan Sileanu, actor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi la Teatrul Nottara din Bucureşti, dar şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994, cunoscut publicului pentru rolul titular din filmul „Vlad Ţepeş" (1979), a murit pe 28 martie, la vârsta de 80 de ani.

Ştefan Sileanu
Ştefan Sileanu

Regizorul Mircea Mureşan, cunoscut pentru filme ca „Răscoala”, „Baltagul” şi „Ion: Blestemul pamântului, blestemul iubirii” şi pentru serialul „Toate pânzele sus”, a murit pe 24 aprilie, la vârsta de 91 de ani.

Actorul George Paul Avram, care a interpretat rolul Haralamb în serialul „Toate pânzele sus", a murit pe 16 iulie, la vârsta de 80 de ani. El a jucat pe scena Naţionalului bucureştean, dar şi în filme precum „Actorul şi sălbaticii" şi „Mitică Popescu", regizate de Manole Marcus, „Secvenţe", de Alexandru Tatos, şi „Restul e tăcere", de Nae Caranfil.

Pe 13 mai, scenaristul şi profesorul Dumitru Carabăţ, premiat la Cannes pentru „Codine” (r. Henri Colpi), a murit la vârsta de 87 de ani. Între altele, el a semnat scenariul „Valurile Dunării" (1959, r. Liviu Ciulei) şi „Accident" (1976, r. Sergiu Nicolaescu). A fost redactor şi director artistic al Studioului Cinematografic „Bucureşti" şi s-a dedicat activităţii didactice universitare. A primit marele premiu la Festivalul de Film de la Bruxelles 1976, pentru „Zidul” (r. Constantin Vaeni), şi două premii ale Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN), pentru „Vulcanul Stins” (r. George Cornea, 1987) şi „Cântec în zori” (r. Dinu Tănase, 1988). În 2010, a fost recompensat cu premiul Gopo pentru întreaga activitate.

Actorul Vladimir Jurăscu, care a jucat 45 de ani pe scena Naţionalului timişorean, a murit pe 16 iunie, la vârsta de 93 de ani. În anul 2015, senatul UNITER a recunoscut locul pe care pe Vladimir Jurăscu îl ocupă în istoria teatrului românesc, conferindu-i premiul pentru întreaga activitate.

Şerban Celea, actor al Teatrului Dramatic „George Bacovia” din Bacău, al Teatrului Giuleşti (azi, Odeon), Teatrului de Comedie şi Teatrului Bulandra (din echipa căruia făcea parte din 1994, a murit pe 20 august, la vârsta de 68 de ani.

Claviaturistul Traian Bălănescu, membru fondator al formaţiei Vama Veche, a murit la vârsta de 51 de ani, pe 28 august. Alături de Liviu Mănescu (bas) şi Tudor Chirilă (voce), a pus bazele, în 1996, trupei Vama Veche. După destrămarea grupului, în 2006, el a activat în Trupa Veche.

Traian Bălănescu
Traian Bălănescu

Marius Tabacu, traducător premiat şi directorul filarmonicii clujene în ultimii 13 ani, a murit pe 9 octombrie, la vârsta de 68 de ani.

Octavian Nemescu, reputat compozitor şi profesor de al cărui nume sunt legate apariţia şi evoluţia curentului spectral românesc, a murit pe 7 noiembrie, la vârsta de 80 de ani. Nemescu, tatăl cineastului Cristian Nemescu, a avut o contribuţie decisivă la emanciparea mişcării de avangardă din componistica românească. A fost recompensat cu numeroase distincţii, inclusive cu Ordinul şi Medalia „Meritul Cultural" în grad de Ofiţer clasa I.

Actorul de teatru şi film Vladimir Găitan, cunoscut din filme ca „Reconstituirea” şi „Năpasta”, a decedat, după o lungă suferinţă, pe 10 noiembrie, la vârsta de 73 de ani.

Draga Olteanu-Matei, actriţă de teatru şi film cunoscută pentru rolurile din peste 90 de producţii cinematografice, 50 de piese de teatru şi 100 de producţii de televiziune, a murit pe 18 noiembrie, la vârsta de 87 de ani.

Draga Olteanu - Matei
Draga Olteanu - Matei

Jurnalistul şi caricaturistul Octavian Andronic, în vârstă de 74 de ani, a murit pe 11 decembrie, în urma unui atac de cord.

Doina Păuleanu, doctor în istoria artei şi director al Muzeului de Artă din Constanţa, în vârstă de 72 de ani, a murit pe 23 decembrie, după ce fusese diagnosticată cu Covid-19.

Liviu Iancu, jurnalist de turism şi autorul romanului „Xanax”, lansat în 2019, a murit pe 28 decembrie. El făcea parte din echipa Profit.ro din anul 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.