Director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" şi dirijor al Orchestrei Naţionale a Franţei, maestrul Cristian Măcelaru va susţine, pentru prima dată în istoria de peste 60 de ani a Concursului "Enescu", un masterclass de interpretare dirijorală, instrumentală şi aprofundare în studiul muzicii. Atelierele susţinute de Cristian Măcelaru se vor desfăşura la Ateneul Român în perioada 23 – 27 septembrie 2024, cu participarea Orchestrei Române de Tineret.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După modelul de funcţionare al Concursului Internaţional George Enescu, inspirat de viaţa artistului al cărui nume îl poartă, masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală şi aprofundare în studiul muzicii reprezintă un program de dezvoltare în care tinerii muzicieni - instrumentişti sau dirijori - sunt ghidaţi în dezvoltarea unei cariere de succes în domeniul muzicii clasice, prin exersarea şi îmbunătăţirea abilităţilor interpretative.

Acest masterclass, un eveniment nou în structura concursului, are menirea de a consolida misiunea de susţinere şi promovare a tinerelor talente, prin încurajarea excelenţei artistice la nivel internaţional.

Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu sunt proiecte culturale strategice ale României şi se organizează sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui, fiind finanţate de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi organizate de ARTEXIM.

Participanţii la masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală şi aprofundare în studiul muzicii vor participa şi la sesiuni de discuţii care vor avea ca teme concepte despre studiul partiturii, notaţia şi pregătirea partiturii pentru repetiţiile cu orchestra, planificarea coerentă, pozitivă şi eficientă a repetiţiilor cu orchestra sau relaţia dirijor-orchestră - înţelegerea psihologiei de grup aplicată pe ansamblul orchestral.

Masterclass-ul de interpretare dirijorală, instrumentală şi aprofundare în studiul muzicii din cadrul ediţiei a XIX-a a Concursului Internaţional George Enescu se va desfăşura în urma selecţiei candidaţilor înscrişi conform condiţiilor de eligibilitate, disponibile pe https://concurs.festivalenescu.ro/ro/masterclass-cristian-macelaru.

Data limită până la care se poate aplica este 7 iunie (pentru participanţii activi) şi 30 iunie (pentru participanţii pasivi).

La acest masterclass, participanţii sunt împărţiţi în două discipline: disciplina dirijat şi disciplina instrumentală (vioară, violoncel, pian). La fiecare dintre aceste două discipline se permite participarea a două categorii de participanţi: activi şi pasivi, dintre care numai 6 candidaţi vor fi selectaţi pentru a participa activ la masterclass.

În data de 26 septembrie, la finalul celei de-a patra sesiunia masterclass-ului de interpretare dirijorală, maestrul Cristian Măcelaru va selecta 3 dintre cei 6 participanţi activi pentru a conduce Orchestra Română de Tineret în cadrul concertului final care va avea loc în data de 27 septembrie, ora 19.00 la Ateneul Român, în prezenţa publicului.

Maestrul Cristian Măcelaru este un simbol al excelenţei, apreciat pentru muzicalitatea sa profundă, pentru leadership-ul dinamic şi pentru devotamentul său neclintit faţă de expresia artistică.

Cel mai tânăr dirijor aflat în poziţia de director artistic din istoria Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, Măcelaru este nu numai un promotor al schimbării şi al inovaţiei în lumea muzicală, dar şi un puternic ambasador al spiritului şi creaţiei lui George Enescu, integrala lucrărilor simfonice ale compozitorului român fiind lansată în aprilie 2024 sub egida Deutsche Grammophon.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.