Creierul muzicianului Sting a fost scanat de psihologul Daniel Levitin, în Montreal, pentru a determina felul în care artistul analizează muzica, informează contactmusic.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tehnicile moderne ne permit să conturăm hărţi cu felul în care creierul lui Sting organizează muzica. Este important, pentru că esenţa muzicalităţii este abilitatea de a manipula în minte reprezentaţii bogate ale melodiei dorite”, a explicat Levitin.

Sting a colaborat cu Daniel Levitin, pentru că îi apreciază cartea intitulată ”This Is Your Brain on Music” (Acesta este creierul tău în relaţie cu muzica), potrivit unui articol publicat de Universitatea McGill.

Două scanări, funcţională şi structurală, au fost realizate într-o singură sesiune la McGill's Montreal Neurological Institute. Specialiştii i-au făcut artistului o rezonanţă magnetică funcţională, care măsoară activitatea cerebrală, detectând schimbările associate cu circulaţia sanguină.

Levitin şi colegul lui, doctorul Scott Grafton, şi-au publicat descoperirile în Neurocase.

”Esenţa acestor metode este abilitatea de a testa dacă modelele generate de activitatea cerebrală se aseamănă mai mult pentru două genuri muzicale, în comparaţie cu alte genuri. Această tehnică nu a mai fost folosită niciodată”, a spus Grafton.

”Creierul lui Sting ne-a arătat conexiuni între melodii pe care le cunosc bine, dar pe care nu le-am mai văzut relaţionate înainte. Piesa lui Astor Piazzolla «Libertango» şi melodia «Girl», a trupei The Beatles, s-au dovedit a fi două dintre cele mai asemănătoare. Ambele sunt în chei minore şi includ motive melodice similare, arată studiul. Un alt exemplu: «Moon over Bourbon Street», ce îi aparţine lui Sting, şi «Green Onions», piesa grupului muzical Booker T. and the MG's, ambele în Fa minor, au acelaşi tempo (132 de bătăi pe minut) şi un ritm similar”, a explicat Levitin.

Cei doi specialişti speră să facă scanări similare pe atleţi, scriitori şi pictori.

Gordon Matthew Thomas ”Sting” Sumner, născut pe 2 octombrie 1951, este muzician, cântăreţ, compozitor şi actor. A fost compozitorul principal, solistul şi basistul trupei new wave The Police din 1977 până în 1984, înainte de a-şi lansa o carieră solo de succes şi a inclus în muzica lui elemente de rock, jazz, reggae, muzică clasică şi new-age.

Albumele sale solo şi cele alături de trupa The Police s-au vândut în peste 100 de milioane de copii pe plan mondial.

Artistul britanic a câştigat 16 premii Grammy, trei Brit Awards, un Glob de Aur, un Primetime Emmy şi a primit trei nominalizări la premiile Oscar la categoria ”cel mai bun cântec original”.

În anul 2000, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, iar în 2003 a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în calitate de membru al trupei The Police. Tot în 2003, Sting a fost înnobilat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, la Palatul Buckingham, cu medalia Ordinului Imperiului Britanic în rang de Comandor (CBE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.