Spectacolul „Creatorul de teatru", regizat de Alexandru Dabija, cu Marcel Iureş în rolul lui Bruscon, va deschide cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru „Toma Caragiu", care se va desfăşura la Ploieşti, în perioada 7-12 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Creatorul de teatru", piesa unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani, austriacul Thomas Bernhard, cu Marcel Iureş în rolul titular, este o privire caustică asupra vieţilor noastre meschine şi tragicomice. În rolul lui Bruscon, Marcel Iureş dă viaţă unui splendid bufon în căutarea absolutului în artă. Actor, autor şi regizor megaloman, mizantrop, ipohondru, nihilist şi intempestiv, Bruscon izbucneşte în tirade îndreptate împotriva mediocrităţii ţării sale, vociferează despre orice, de la politică, societate, teatru, răbufneşte faţă de condiţiile care îi sunt oferite, pentru că nimic şi nimeni nu se ridică la înălţimea ambiţiilor sale artistice, şi mai ales familia sa, cu care se poartă tiranic.

Personajele care îl secondează (interpretate de Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime / Conrad Mericoffer, Afrodita Androne, Victoria Dicu/ Rodica Ionescu) sunt groteşti, aproape caricaturale, adesea ridicole, înzestrate cu capacitatea de a stârni în spectator sentimente de respingere şi ilaritate, dar în spatele caricaturii se ascunde pesimismul scriitorului Thomas Bernhard, convins că această umanitate nu are nicio şansă de salvare.

Biletele pentru reprezentaţia din cadrul Festivalului Internaţional de Teatru „Toma Caragiu" s-au epuizat în scurt timp, astfel că spectatorilor care doresc să vadă acest spectacol le rămân datele de 23 şi 24 noiembrie, atunci când „Creatorul de teatru" se întoarce la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.