Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mică în locurile culturale, comparativ cu şcolile sau magazinele, sunt concluziile unui studiu condus de profesorul Martin Kriegler, de la Universitatea Tehnică din Berlin şi de inginerul Anne Hartmann, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este mai puţin riscant să mergi al cinema decât la şcoală. Aceasta este concluzia unui studiu condus de profesorul Martin Kriegler şi inginera Anne Hartmann.

Rezultatul muncii lor, publicat în 10 februarie, vizează să evalueze riscul de contaminare cu Covid-19 în diferite locuri publice închise. Experţii s-au concentrat pe contaminările prin aerosoli - care constituie mare parte din infectări -, ţinând cont de gradul de aplicare a gesturilor-barieră (purtarea măştii şi distanţarea socială). 

Drept urmare, locurile culturale - sălile de spectacol, cinema, muzee - sunt locuri publice cel mai puţin riscante.

Cei doi cercetători au calculat R0 sau numărul de reproducere al virusului, adică numărul mediu de indivizi pe care o persoană infectată poate să-i contamineze. Pentru a compara, R0 este de 1 în supermarket sau în restaurant, de 1,5 în spaţiu deschis sau tren, şi de 3 într-o unitate şcolară. Acest lucru înseamnă că rata de reproducere a virusului este de şase ori mai importantă într-o şcoală decât într-o sală de spectacol. 

Potrivit celor doi cercetători ai acestui studiu, locurile culturale prezintă risc mai mic de infectare pentru că spectatorii sau vizitatorii vorbesc puţin, ceea ce reduce producerea de picături potenţial infecţioase. Măsurile de distanţare socială sunt aici relativ uşor de aplicat. Accesul în aceste locuri poate fi condiţionat şi de prezentarea unui test negativ. 

În cotidianul german Spiegel, Martin Kriegel estimează că în prezenţa "procedurilor de igienă bine gândite şi coerente, anumite locuri publice ar putea să se redeschidă. Şi că, în alte situaţii, este necesar să reducă şi mai mult contactele". 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.