Mai mult decât o pneumonie, maladia Covid-19 este o inflamare vasculară sistemică, potrivit unui studiu al unor cercetători din Zurich, scrie La Libre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest lucru explică de ce ea provoacă atât de multe probleme cardio-vasculare şi cedarea organelor vitale. 

Primii pacienţi prezentau mai ales pneumonii dificil de tratat, a indicat Spitalul Universitar din Zurich (UZH) într-un comunicat. Apoi, medicii au constatat din ce în ce mai multe cazuri de tulburări cardio-vasculare şi de cedare a mai multor organe fără legătură cu pneumonia. 

Echipa condusă de Zsuzsanna Varga de la UZH a examinat la microscop mostre de ţesut de la pacienţii decedaţi şi a constatat că inflamarea a ajuns la endoteliu - peretele interior al vaselor de sânge - de la diferite organe. 

Virusul SARS-CoV-2 a putut fi depistat chiar în endoteliu, unde provoacă moartea celulelor, apoi afectează ţesuturile şi organele. Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că virusul atacă sistemul imunitar nu prin plămâni, ci direct prin receptorii ACE2 prezenţi în endoteliu, care îşi pierde astfel funcţia protectoare. 

"Maladia Covid-19 poate afecta vasele sanguine din toate organele", a rezumat Frank Ruschitzka, director al Clinicii de Cardiologie de la UZH, sugerând denumirea de "Covid-endotelită". 

Este vorba despre o inflamaţie sistemică a vaselor sanguine care pot afecta inima, creierul, plămânii, rinichii sau chiar tubul digestiv. Aceasta provoacă grave tulburări ale circulaţiei sanguine care poate dăuna inimii sau provoacă embolii pulmonare, chiar să blocheze vasele de sânge în creier sau în sistemul gastro-intestinal, precizează UZH. 

Dacă endoteliul de la tinerii pacienţi se apără bine, nu este cazul celui de la grupele de risc care suferă de hipertensiune, de diabet sau de boli cardio-vasculare, a căror caracteristică este o funcţie endotelială redusă. 

La nivel terapeutic, asta înseamnă că trebuie împiedicată multiplicarea virusului şi în acelaşi timp trebuie protejat şi stabilizat sistemul vascular al pacienţilor, a concluzionat Ruschitzka, citat în comunicat. Aceste lucrări sunt publicate în revista medicală britanică The Lancet.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.