Al treilea val de cazuri de Covid-19 se răspândeşte mai rapid în Africa şi afectează şi mai mult un continent confruntat cu lipsa de vaccinuri, a alertat joi biroul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În Africa, "al treilea val ia viteză, se propagă mai rapid, loveşte mai puternic", a declarat dr. Matshidiso Moeti, directoarea regională a OMS pentru Africa. 

"Cu o creştere rapidă a numărului de cazuri şi de raporturi din ce în ce mai multe de boli grave, cel mai recent val ameninţă să fie cel mai grav din Africa", a avertizat ea într-o conferinţă de presă online. 

Potrivit OMS, cazurile de Covid-19 au crescut în cinci săptămâni consecutive de la debutul celui de-al treilea val pe 3 mai 2021. 

Pe 20 iunie - a 48-a zi de la începutul celui de-al treilea val - Africa a înregistrat în jur de 474.000 de noi cazuri, adică o creştere de 21% faţă de primele 48 de zile în al doilea val.                

"La rata actuală a infecţiei, se preconizează că focarul actual îl va depăşi pe cel anterior până la începutul lunii iulie", potrivit OMS. 

Conform organizaţiei Naţiunilor Unite, pandemia a revenit în 12 ţări africane. O conbinaţie de factori alimentează acest nou val de contaminări, în special o respectare precară a măsurilor de sănătate publică, o interacţiune socială importantă, precum şi răspândirea variantelor.    

În Republica Democrată Congo (RDC) şi în Uganda, în jur de 77% şi 97% dintre cazurile diagnosticate sunt legate de varianta Delta (indiană). 

Această variantă, identificată pentru prima dată în India, a fost semnalată în 14 ţări africane, a adăugat OMS. 

Creşterea cazurilor de Covid-19 în Africa apare pe măsură ce lipsa vaccinurilor persistă pe continent, unde doar "puţin peste 1% din populaţia africană a fost complet vaccinată", potrivit OMS. 

"Lipsa de vaccinuri prelungeşte deja durerea din cauza Covid-19 în Africa", "noi avem nevoie de o solidaritate internaţională" pentru a face faţă pandemiei, a spus dr. Moeti.               

În numeroase ţări africane, neîncrederea în vaccinurile anti-Covid rămâne puternică.          

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.