Pe parcursul anului 2022, Corul Madrigal a desfăşurat trei turnee naţionale sold-out în 10 oraşe, precum şi trei internaţionale (Berlin, Zagreb şi Belgrad), a susţinut opt recitaluri corale în cadrul unor evenimente oficiale, şase concerte extraordinare şi nu mai puţin de 19 reprezentaţii ale spectacolelor din repertoriul propriu, desfăşurate la nivel naţional şi internaţional. Anul acesta a fost organizat, în premieră, Turneul Naţional de Percuţie Cantus Mundi - Young Beats, coordonator Zoli Toth, care a cuprins patru concerte la Bacău şi Bucureşti, susţinute în exclusivitate de copiii din ansamblurile de percuţie Cantus Mundi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Splendoarea, frumuseţea unei tradiţii culturale importante – cum este Madrigalul – este această capacitate perpetuă de a se reînnoi, de a se reinventa şi de a purta în acelaşi timp tradiţia. O porţi, dar o şi creezi în momentul în care o faci.” – Ion Marin, Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”

În cadrul Programului Naţional Cantus Mundi rezultatele anului 2022 sunt optimiste pentru dezvoltarea sistemului de educaţie culturală şi integrare socială prin cânt coral: 158 de noi coruri de copii, 13.400 de copii participanţi la evenimentele Madrigal, 2.340 de profesori/dirijori pregătiţi în cadrul workshopurilor organizate şi nu mai puţin de 165 voluntari implicaţi în organizarea evenimentelor Madrigal - Cantus Mundi. Astfel,  Programul Naţional Cantus Mundi reuneşte sub aceeaşi umbrelă 1.806 coruri, însemnând 63.210 copii.

Noile proiecte „Open House Madrigal - Cantus Mundi” şi „Madrigal - Casa Colindelor” - implementate la sediul din Dealul Mitropoliei nr. 11, din Bucureşti - s-au remarcat prin scenografiile şi montările lor speciale.
Cele cinci premiere puse în scenă de echipa Madrigal - Cantus Mundi sunt spectacolele „Săptămâna Patimilor”,  „Shakespeare - Sunet şi Cuvânt”, „Muzica Renaşterii Europene”, „Ave Maria” şi „Salve Regina”.

Premiera spectacolului extraordinar „Săptămâna Patimilor” a avut loc pe 13 aprilie, la Arad în cadrul turneului naţional de Paşte şi i-a avut ca invitaţi pe actorii Corneliu şi Pavel Ulici. Pe 26 mai, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu a susţinut premiera spectacolului „Shakespeare - Sunet şi Cuvânt”, în cadrul Ediţiei a XIII-a a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, avându-l ca invitat special pe actorul Emil Boroghină, fondatorul festivalului. Premiera spectacolului „Muzica Renaşterii Europene” a avut loc pe 9 iunie, la Sala „Vatroslav Lisinski”, Zagreb. Spectacolul, dirijat de Cezar Verlan s-a desfăşurat la invitaţia Ambasadei României în Croaţia, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii şi a Institutului Cultural Român. Pe 16 august, Corul Madrigal a susţinut în premieră la malul Mării Negre, pe faleza Cazinoului Constanţa, spectacolul „Ave Maria”, avându-l ca invitat pe actorul Marius Manole, iar pe 8 octombrie, Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti a găzduit premiera Concertului extraordinar „Salve Regina”, susţinut de Corul Madrigal, dirijat de Alexander Drčar, coordonatorul Catedrei de dirijat a Universităţii „Mozarteum” din Salzburg, Austria.

De asemenea, în cadrul programului său de diplomaţie culturală, Corul Madrigal a prezentat noile filmări ale Imnurilor naţionale ale statelor din Uniunea Europeană, oferite drept cadou cu prilejul zilelor naţionale. Acestea s-au bucurat de peste 500.000 de vizualizări online. Programul a fost posibil cu sprijinul Senatului României, loc în care Corul Madrigal a inaugurat un nou spaţiu concertistic, în cadrul Galei „Madrigal 59”.

Cel mai mare eveniment diplomatic desfăşurat la Bucureşti în 2022 - Conferinţa Plenipotenţiară a Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor, cea mai veche organizaţie din cadrul ONU - s-a bucurat de participarea Corului Madrigal şi a copiilor din corurile Cantus Mundi la evenimentele de deschidere şi de închidere, iar imnul oficial al ITU-PP22 poartă semnătura şi interpretarea instituţiei noastre. 

În ceea ce priveşte încasările instituţiei, acestea au cunoscut o creştere spectaculoasă, de la 382.000 lei în 2021 la 1.645.000 lei în 2022. Astfel, se înregistrează o creştere de 430 % a veniturilor propri. Pentru anul 2023 se estimează o creştere a veniturilor cu 50% faţă de anul 2022, astfel încât încasările se vor ridica la un total de 2.500.000 de lei.

În 2023, Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” împlineşte 60 de ani de activitate neîntreruptă şi anunţă derularea programul aniversar „Madrigal 60”, ce va include o serie amplă de proiecte dedicate celebrării unei moşteniri uriaşe: şase decenii de excelenţă în muzică, diplomaţie culturală şi încredere în schimbarea României prin muzică şi cultură.

Programul integral al anului aniversar Madrigal 60 va fi făcut public pe data de 15 ianuarie 2023, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.