Artistul Adrian Ghenie va dona o lucrare pentru campania naţională de subscripţie publică "Cuminţenia Pământului", a anunţat ministrul Culturii, Corina Şuteu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La invitaţia Ministrului Culturii, Adrian Ghenie donează o lucrare pentru campania naţională de subscripţie publică "Cuminţenia Pământului". Încasările realizate prin vânzarea lucrării vor ajunge în conturile campaniei”, a precizat Corina Şuteu.

Ministrul Culturii precizează, de asemenea, că donaţia făcută de Adrian Ghenie reprezintă avanpremiera unui eveniment ce va fi organizat în luna septembrie de ”Fabrica de pensule”, un spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane, situat în cartierul Mărăşti din Cluj-Napoca.

Ministrul Culturii a însoţit mesajul cu o fotografie ce o prezintă alături de Adrian Ghenie, în faţa Pavilionului Românesc de la Bienala de Artă de la Veneţia.

Adrian Ghenie s-a născut în anul 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în anul 2001.

Adrian Ghenie a stabilit un nou record, pe 10 februarie, la o licitaţie organizată de casa Sotheby's, la Londra, unde lucrarea sa, ”The Sunflowers in 1937”, a fost vândută cu 3.117.000 de lire sterline, echivalentul a peste patru milioane de euro.

Prin vânzarea tabloului ”The Sunflowers in 1937”, Ghenie a depăşit recordul pe care îl stabilise în anul 2014 cu tabloul "The Fake Rothko", care a fost vândut la o licitaţie a casei Sotheby's pentru 1.426.500 de lire sterline, echivalentul a peste 1.770.000 de euro.

În multe din lucrările sale, Ghenie a prezentat personalităţi istorice, între care Adolf Hitler, Josef Mengele, dar şi Charles Darwin.

Campania naţională pentru sprijinirea subscripţiei publice dedicată achiziţionării sculpturii ”Cuminţenia Pământului” a strâns până luni, 1 august, suma de 361.098 de euro, prin intermediul tuturor canalelor puse la dispoziţie.

Astfel, 176.739 de euro au fost donaţi direct în conturile bancare, 45.655 de euro pe eMag, 115.946 pe euro pe site-ul brancusiealmeu.ro, iar 22.758 de euro au provenit din donaţiile prin SMS făcute între 22 şi 31 iulie.

La numărul unic 8833, cei care scriu textul "Brâncuşi" pot contribui cu 2 euro la subscripţia naţională pentru achiziţionarea "Cuminţeniei Pământului". Numărul este valabil în reţelele Digi Mobil, Orange, Telekom Romania Mobile şi Vodafone până în data de 30 septembrie 2016.

Donaţiile prin SMS au fost facilitate de Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor”, ONG desemnat de Ministerul Culturii conform procedurii de selecţie anunţate. Acest ONG va gestiona şi relaţia cu companiile private care doresc să se alăture subscripţiei publice pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia pământului”. Selecţia rămâne în continuare deschisă pentru persoanele juridice cu sau fără scop lucrativ care doresc să se implice în colectarea de fonduri”, arată organizatorii campaniei.

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro.

Românii din străinătate pot dona direct prin intermediul site-ului campaniei www.brancusiealmeu.ro, prin plată online cu cardul, fără a fi percepute comisioane.

Prin intermediul retailerului online eMag, românii pot cumpăra virtual pe site-ul emag.ro "Cuminţenia pământului", donând, astfel, în conturile campaniei pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

În situaţia în care, la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, sumele colectate vor fi restituite donatorilor. În această situaţie, sumele vor fi restituite abia în 2017, Guvernul având la dispoziţie pentru elaborarea unei hotărâri în acest sens data de 31 decembrie 2016.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.