Coregraful Cornel Patrichi va fi înmormântat joi, la cimitirul din localitatea Pipera, iar cei care vor să îi aducă un ultim omagiu pot merge la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” din Bucureşti, în foaierul căruia trupul neînsufleţit al artistului este depus până la ora 18.30.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ora 18.30, trupul neînsufleţit al artistului va fi depus la capela din Pipera.

Cornel Patrichi a murit, marţi, în locuinţa sa din Capitală, în urma unui stop cardio-respirator. Artistul, care în urmă cu patru zile a împlinit 72 de ani, suferea de mai mulţi ani de cancer pulmonar.

În ultimele zile, starea de sănătate a coregrafului s-a deteriorat, iar recent fiul său a revenit în ţară pentru a-i fi alături.

Cornel Patrichi a fost unul dintre cei mai cunoscuţi dansatori şi coregrafi din România. S-a născut la 1 aprilie 1944 şi a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962. A fost balerin al Teatrului ”Constantin Tănase”.

În anul 1970, Cornel Patrichi s-a angajat la Teatrul "Fantasio" din Constanţa. La vârsta de 26 de ani, a primit derogare să fie maestru, devenind astfel şi coregraf. A dansat opt ani pe scena teatrului, dar, în paralel, şi pentru televiziune şi în filme. Momentul său de glorie în televiziune a avut loc în 1973, cu un spectacol de estradă, regizat de Alexandru Bocăneţ. Vreme de câţiva ani a lucrat cu regizorul Valeriu Lazarov, la coregrafii pentru televiziune şi la un film cu el şi cu Salome, cântareaţa care câştigase concursul de Eurovision din acel an, potrivit cinemagia.ro.

În anii comunismului, Cornel Patrichi era numit în presă ”regele dansului”.

Cornel Patrichi a lucrat în 1987, timp de o lună, la Dresda, în Germania Democrată, unde a câştigat sume importante de bani, dar a trecut în Italia, unde "a rămas", deschizând o şcoală de balet. Locuinţa i-a fost confiscată, iar fiului lor, rămas în ţară la bunica, i s-a permis să plece din ţară abia după doi ani, timp în care Securitatea le-a făcut vizite de două ori pe săptămână, mai scrie cinemagia.ro.

Cornel Patrichi s-a întors în ţară în 1999. A realizat 88 de spectacole de balet în doar 11 luni pentru emisiunea “Vineri seara, cu Florin Călinescu”. De asemenea, a participat la emisiunea "Dansez pentru tine", ca membru al juriului.

Cornel Patrichi a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum: ”The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceauşescu” (2002), ”Detaşamentul Concordia” (1980), ”Melodii, melodii...” (1978), ”Gloria nu cântă” (1976), ”Alexandra şi infernul” (1975), ”Un august în flăcări” (1974), ”Veronica” (1973), ”Pentru că se iubesc” (1972), ”Pădurea pierdută” (1971), ”Balul de sâmbătă seara” (1968), ”De trei ori Bucureşti” (1968).

A realizat coregrafia pentru filmele ”Viraj periculos” (1983), ”Eu, tu şi Ovidiu” (1977), ”Bună seara, Domnule Wilde”, ”Actorul şi sălbaticii” (1975), ”Cântecele mării” (1971).

Coregraful a fost căsătorit cu dansatoarea Cornelia Patrichi, cu care are un fiu, Alexandru. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.