Cu ocazia Zilei Internaţionale a Solidarităţii Umane, sărbătorite la 20 decembrie în întreaga lume, copiii din corurile Cantus Mundi pornesc la colindat şi cer lumii un armistiţiu de Crăciun - o pauză de la ură, o pauză de la orgolii, o pauză de la războaie - aşa cum au făcut, de-a lungul istoriei, soldaţii aflaţi în situaţii de conflict, cerând un răgaz de pace.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decret de pace şi iubire: „Noi, copiii, vrem un Armistiţiu de Crăciun! Vrem o zi în care să trimitem, toţi în lume, câte un gând de pace. Vrem o pauză de la lupte, războaie si nepăsare. Vrem o zi, măcar, în care să dăruim, să fim mai buni unii cu ceilalţi şi cu cei aflaţi în nevoie. Sa iertăm, să iubim, să zâmbim, să fim recunoscători pentru ce avem. Să facem pace cu cei de lângă noi, oricât de diferiţi ni s-ar părea. Şi haideţi să nu ne oprim nici în zilele ce vor urma. Vrem să trăim şi să creştem mari în pace, fără ură, fără frică de războaie. Vrem un viitor bun pe acest pământ, cu toţi oamenii împreună, cu gânduri şi fapte mai bune". 

În 19 şi 20 decembrie, copii din corurile Cantus Mundi vor colinda Bucureştiul, de la spaţii comerciale până la redacţii de ştiri, de la comunităţi de sprijin destinate persoanelor vârstnice până la cele destinate copiilor. Colindele şi mesajul lor de pace vor fi amplificate de fiecare om care se va opri din drum şi îi va asculta.

Armistiţiu de Crăciun este o campanie a copiilor din Cantus Mundi, cel mai amplu program naţional de integrare socială prin muzică a copiilor din România.

Programul Naţional Cantus Mundi, iniţiat de dirijorul Ion Marin, este derulat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” din anul 2011, iar în prezent reuneşte peste 1.800 de coruri şi peste 63.000 de copii din România şi diaspora.

Înfiinţat în anul 1963 de către legendarul muzician şi dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale naţionale şi internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaştere, muzica preclasică şi clasică, romantism, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. Prezenţa scenică şi componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.
În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
La 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal - Marin Constantin”, un spaţiu dedicat, care găzduieşte evenimente culturale şi expoziţii temporare şi permanente ale Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.