Copia romanului "Amantul doamnei Chatterley", de D.H. Lawrence, care a fost folosită de un judecător într-un proces din 1960 în care editura Penguin era acuzată de obscenitate în Marea Britanie, a fost adjudecată la Sotheby's pentru suma de 56.000 de lire sterline, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cartea, care era estimată la 15.000 de lire sterline, a fost cumpărată de un ofertant anonim, online. 

Penguin Books a fost urmărită penal în 1960 pentru că a publicat cartea lui Lawrence despre legătura dintre o femeie înstărită cu paznicul de vânătoare al soţului ei, un roman punct de reper în descrierea literară sinceră a sexualităţii. 

Judecătorul Sir Laurence Byrne a dus copia romanului lui D.H. Lawrence la tribunal în fiecare zi, într-un sac de damasc cusut de mână de Dorothy Byrne, soţia sa. A procedat astfel aşa încât fotografii de presă să nu-l poată surprinde pe judecător cu volumul scandalos. 

Procesul a stârnit mare vâlvă când editura Penguin Books a fost găsită nevinovată. 

Înainte de proces, Lady Dorothy Byrne a citit cartea şi a marcat special pentru soţul ei pasajele cu conţinut explicit sexual. 

Preţul final, 56.250 de lire sterline este de cinci ori mai mare decât estimarea iniţială. 
 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.