British Museum va ajuta la repatrierea a şase plăci vitrate dintr-un complex memorial medieval de la marginea Samarkandului, care au ajuns pe aeroportul Heathrow într-o valiză, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Contrabandistul prins, după un zbor la Dubai în ianuarie, a falsificat şi documente declarând că sunt replici care au fost "făcute să pară vechi". El avea o chitanţă care arăta că au fost cumpărate cu o zi înainte din Sharjah pentru 315 dirham, în jur de 70 de lire sterline. 

De fapt, plăcile valorează zeci de mii de lire sterline şi sunt importante din punct de vedere cultural pentru ţara lor de origine, Uzbekistan.

St John Simpson, curator senior la departamentul de artă dedicat Orinetului Mijlociu de la British Museum, a spus că plăcile sunt obiecte uimitoare. "Sunt foarte atractive, de colecţie, îţi dai seama de ce ar atrage infractorii". 

Aşa cum se obişnuieşte în cazurile suspecte de contrabandă cu antichităţi, muzeul a fost contactat de autorităţile de la frontieră ale Marii Britanii pentru a stabili dacă plăcile sunt autentice, şi dacă da, de unde provin. 

Plăcile "făcute să pară antice" au fost datate între sfârşitul secolelor al XIII-lea şi mijlocul secolului al XIV-lea. Ele aparţin unei perioade care a început odată cu înfiinţarea unui hanat sub Chagatai Khan, al doilea fiu al lui Ginghis Han, în anul 1227 şi până în 1363. 

Artefactele au trei culori - alb, turcoaz şi albastru de cobalt - şi fiecare are inscripţii coranice, dar numai una este completă.

Specialiştii din Uzbekistan au confirmat că plăcile provin din complexul memorial Shah-i Zinda, în apropiere de Samarkand. Ei au precizat că săpăturile şi lucrările de restaurare au avut loc în 1996 şi la începutul anului 2000 şi că o serie de artefacte vitrate găsite atunci au rămas nedeclarate. 

Muzeografii intenţionează să expună plăcile din decembrie pentru trei luni, înainte de a repatriate în Uzbekistan. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.