Comisia Europeană a lansat marţi o consultare publică privind potenţialul tehnologiilor digitale în sectorul patrimoniului cultural. Scopul este acela de a propune un instrument de politică mai adecvat pentru a sprijini transformarea digitală a patrimoniului cultural.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Părţile implicate şi toate persoanele interesate sunt invitate să ofere feedback cu privire la Recomandarea din 2011 privind digitizarea materialului cultural şi conservarea digitală.

Evoluţiile tehnologice deschid noi posibilităţi de digitalizare a patrimoniului cultural în scopul păstrării, conservării, restaurării, cercetării, dar şi al extinderii accesului online şi al reutilizării de către cetăţeni şi în diferite sectoare, cum ar fi turismul.

De pildă, incendiul tragic de la catedrala Notre-Dame din Paris, de la 15 aprilie 2019, demonstrează importanţa digitalizării şi a conservării culturii, de exemplu prin modelarea în 3D a clădirilor, a monumentelor şi a altor situri de patrimoniu.

Mai recent, pandemia provocată de noul coronavirus şi măsurile de distanţare fizică adoptate în toate statele membre au evidenţiat necesitatea unui patrimoniu cultural oarecum accesibil, precum şi avantajele unor astfel de instrumente digitale.

Consultarea solicită opiniile cetăţenilor, ale administraţiilor publice, ale instituţiilor de gestionare a patrimoniului cultural, ale organizaţiilor şi reţelelor internaţionale, ale ecosistemului Europeana, ale întreprinderilor, ale organizaţiilor de cercetare şi ale mediului academic.

Aceasta se va desfăşura până pe 14 septembrie 2020, iar contribuţiile vor fi integrate în posibila revizuire a Recomandării din 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.