Unul dintre liderii generaţiei ’80 în pictura românească, Constantin Pacea prezintă în această vară, la ARCUB - Hanul Gabroveni, o incursiune plină de sensibilitate în pictura corpului uman printr-o expoziţie-eveniment. Intitulată „Nudul - Constatin Pacea”, expoziţia este curatoriată de Monica Crânganu şi reuneşte o colecţie de lucrări centrate în jurul figurilor feminine cate au fost pictate de artist pe parcursul a peste 30 de ani în tehnica uleiului pe pânză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB - Hanul Gabroveni (Sala Coloanelor) în perioada 13 iunie - 2 iulie şi este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Culturala al Municipiului Bucureşti. 

„Nudul în artă dezvăluie nu doar complexitatea figurii umane, ci şi profunzimea sufletului artistului. Iată intenţia acestei expuneri. Este încă o ocazie prin care pictorul Constantin Pacea e destăinuie, cu sensibilitatea lui nobilă, o parte din trăirile şi intimitate sufletului său. [...] Pictorul Pacea nu alege tema corpului uman pentru a-i idealiza frumuseţea şi proporţiile [...], ci mai cu seamă pentru a exprima o trăire tainică, o stare de fapt surprinsă în momentul culminant al contemplaţiei, într-o formă irepetabilă. Personajul feminin devenit sursă de inspiraţie se descompune în ipostaze complexe, atent studiate, pentru a aduce la suprafaţa pânzelor expresia unor vibraţii interioare profunde, revelatoare”, spune Monica Crânganu, curatorul expoziţiei. 

Expoziţia de la ARCUB dezvăluie o colecţie de lucrări reunite sub tema Nudului, o serie de pânze pictate pe parcursul a peste 30 de ani. Alături de modele ocazionale, Constantin Pacea îşi centrează creaţia în jurul figurilor feminine din viaţa sa (soţia, fiica, sora, nepoatele), fapt ce imprimă intimism şi căldura reprezentărilor, deschizând poarta sufletului său. Scene de maternitate, gesturi umane pline de candoare, ipostaze contemplative, dar şi poze de atelier, academice creează un univers pictural bogat, cu consistenţa plastică şi alătură surse documentare mixte – fotografii, studii de atelier, dar şi reproduceri din imaginaţie (ciclul „Torsuri”).

Tehnica uleiului pe pânză subliniază încă o dată căutarea esenţei formelor şi stărilor, în straturi succesive de desen şi tuşe asupra cărora pictorul revine adesea în demersul estetic. Constantin Pacea stăpâneşte forma cu deplină siguranţă. Trupurile se decupează pe fundaluri neutre, care le accentuează frumuseţea şi forţa intrinsecă. Formele se conturează intens, capătă densitate şi stabilitate sub tuşe puternice şi trăsături uşor expresioniste, în care constrastul absolut alb – negru devine amprenta personală, alături de roşu. Roşu vibrant, dens, scenografiat. Lumini şi umbre în echilibru, din care volumele cresc parcă unele din altele. Alteori, atingerea luminii calde şi a tonurilor pastelate conferă delicateţe şi eleganţă cursivă formelor corpului uman, mereu surprinzător în manifestările sale.

„În pictura mea nu elaborez nici un plan, nimic premeditat, nu intervin, aştept observând desfăşurarea evenimentelor şi, la momentul oportun, intru în acţiune când lucrurile se impun natural. Nu calculez nimic, dezvolt, fac ca lucrurile să se nască. În tot acest proces, intuiţia joacă un rol important. Să pictez cu îndrăzneală, să am îndrăzneală în faţa lucrurilor, să trăiesc prezentul – el este viu şi în acelaşi timp reprezintă memoria trecutului şi iluzia viitorului.
Căutarea decorativă şi adevărul naturii sunt două lucruri distincte. Ceea ce mă interesează este adevărul naturii, să «pictez» ca ea. În ciuda unui aparent profesionalism, nu programez şi nu stăpânesc nimic. Execuţia unui tablou este desfăşurarea în timp a unui fapt pictural, în care incertitudinea joacă un rol important, făcând astfel să crească emoţia. În tot acest proces, accidentul, imprevizibilul, hazardul joacă un rol capital şi ar fi o eroare să vrei să reproduci asta. Nu se poate copia un accident. Hazardul este natural.” Constantin Pacea

Expoziţia „Nudul – Constantin Pacea” de la ARCUB - Hanul Gabroveni poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere şi la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preţ: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.