Muzeul de Istorie Naţionala şi Arheologie Constanţa şi Mormântul pictat Hypogeu vor fi restaurate, valoarea investiţiilor fiind de aproximativ şase milioane de euro. Durata de implementare a primului proiect este de aproape doi ani, iar pentru cel de-al doilea este estimată la 34 de luni. Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a semnat miercuri, la sediul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa contractele de finanţare pentru cele două proiecte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

 “Prin proiectele pe care autorităţile locale le implementează, au de câştigat locuitorii zonei, în primul rând, ca beneficiari direcţi ai investiţiilor, însă efectul acestora se propagă la nivelul economiei naţionale”, a afirmat vicepremierul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a afirmat că proiectul legat de reabilitarea şi restaurarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa are o valoare de 4,3 milioane de euro, iar pentru Mormântul Pictat Hypogeu investiţia se ridică la 1,4 milioane de euro.

Astfel, reabilitarea Muzeului de Istorie Naţionala şi Arheologie Constanţa ce are ca obiective specifice: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea acestuia prin realizarea de lucrări de revitalizare a zidăriilor de piatră şi caramidă, a bolţilor cu degradări, lucrări de restaurare interioare şi exterioare, de arhitectură, de intervenţie structurală şi de instalaţii; dotări interioare, dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil; activităţi de marketing şi promovare turistică a obiectivului restaurat, inclusiv digitizarea acestuia.

În privinţa celui de-al doilea proiect, obiectivele acestuia sunt conservarea, restaurarea şi protejarea cavoului Hypogeu prin reconstituirea picturii murale din interiorul mormântului, refacerea arhitecturii mormântului, dar şi realizarea unei constructii anexe formată din punct de informare şi corp anexă care să găzduiască instrumentele de prezentare şi interpretare ale monumentului.

Preşedintele CJ Constanţa a precizat că zilele următoare urmează să fie încheiat contractul şi pentru reabilitarea Cetăţii Carsium, iar zilele trecute a fost semnat un document similar pentru restaurarea Edificiului Roman cu Mozaic.

Cele două contracte semnate miercuri, sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Imbunătăţirea mediului urban si conservarea, protecţia si valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.