Consiliul Judeţean Botoşani îşi exercită dreptul de preemţiune în vederea achiziţionării Uzinei Electrice, una dintre clădirile simbol ale municipiului Botoşani. Decizia conducerii executive a fost luată în urma votului în unanimitate al consilierilor judeţeni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne pasă de patrimoniul judeţului. Încă de la preluarea mandatului, alături de echipa pe care o conduc, am căutat să îmbogăţim patrimoniul judeţului cu clădiri istorice, care sunt repere pentru Botoşani. După achiziţionarea Casei Moscovici, am făcut un pas important şi în cazul Uzinei Electrice, clădire făcută după proiectul lui Anghel Saligny în primul deceniu al secolului al XX-lea”, a declarat Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani.

Imobilul, monument istoric situat în Calea Naţională nr. 36, datează din 1906 şi este compus din teren intravilan în suprafaţă de 1.356,00 mp şi construcţie în suprafaţă construită la sol de 850,00 mp.

A fost edificat după schiţele celui mai mare arhitect român, Anghel Saligny.

Uzina Electrică a contribuit la procesul de modernizare a judeţului de la începutul secolului trecut, când s-a realizat iluminatul public al municipiului Botoşani, reţeaua de canalizare şi pavarea străzilor.

În perioada comunistă, clădirea a aparţinut IRE, iar după privatizare, aceasta a ajuns în proprietatea societăţii Servicii Energetice Moldova.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.