Primul recensământ continental al elefanţilor africani de savană, prezentat sâmbătă la Congresul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii, arată că, în perioada 2007 - 2014, omenirea a ucis 144.000 de elefanţi, iar în prezent, în Africa, cele mai multe exemplare se găsesc în Botswana, informează El Pais.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anthony Banbury, fost reprezentant al Naţiunilor Unite, care conduce, în prezent, proiectele caritabile ale multimilionarului Paul Allen, cofondator al Microsoft, a prezentat rezultatele primului recensământ continental al elefanţilor, în cadrul congresului IUCN (Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii/ International Union for Conservation of Nature), care se desfăşoară până pe 10 septembrie în Honolulu (Statele Unite) şi care a adunat 9.000 de participanţi din 190 de ţări.

La fiecare 15 minute, un elefant moare în Africa. ”Vanitatea de a avea coliere strălucitoare şi brăţări din fildeş generează cererea care atrage după sine uciderea elefanţilor”, a declarat Anthony Banbury.

Populaţia elefanţilor africani de savană a scăzut cu 30 de procente din 2007 până în 2014, din cauza braconajului şi a distrugerii habitatului.

Duşmanii faunei africane sunt braconierii, dar şi grupuri extremiste din Uganda şi Nigeria, care se finanţează de pe urma comerţului cu fildeş pe piaţa neagră. 

Declinul aflat în creştere a atins valoarea de 8% pe an, în principal din cauza uciderii ilegale. Recensământul, realizat în 18 ţări, a numărat 352.271 de elefanţi. Astfel, din 2007, omenirea a ucis 144.000 de elefanţi, iar în acest ritm, spune Banbury, în 15 ani vor dispărea. Elefantul de pădure, care nu a fost inclus în această numărătoare, dispare cu o viteză alarmantă, a mai spus el.

În urmă cu un an, preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul chinez, Xi Jinping, au anunţat un acord privind interzicerea ”aproape totală” a importurilor şi exporturilor de fildeş, excepţie făcând trofeele de vânătoare sportivă, însoţite de decumnetele necesare.

China este marea piaţă neagră pentru fildeş, care este considerat un simbol al statutului social. ”Trebuie să interzicem, de asemenea, comerţul de fildeş în interiorul ţărilor. Dacă reuşim ca tot comerţul să fie ilegal, vom vedea recuperări notabile privind populaţia elefanţilor”, a spus la acelaşi congres ecologul american James Deutsch, vicepreşedinte ale Wildlife Conservation Society. ”Trebuie să valorificăm economic elefanţii vii. O formă evidentă este turismul, dar trebuie dezvoltate altele”, a adăugat el.

Potrivit unui calcul, un elefant care moare de bătrâneţe generează pe parcursul vieţii sale mai mulţi bani decât 76 de congeneri morţi. Colţii fiecărui exemplar se vând pentru 22.000 de euro.

Botswana, potrivit recensământului, deţine 130.000 de exemplare de elefanţi. A doua ţară este Zimbabwe, cu 83.000 de exemplare, înregistrând o scădere de 10% faţă de 2005. Regiunile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma braconierilor sunt Angola şi Zambia. 

”Pierdem 96 de elefanţi pe zi, între 25.000 şi 30.000 în fiecare an. Dacă nu suntem capabili să salvăm cel mai mare mamifer terestru, pronosticul pentru conservarea faunei sălbatice este deprimant”, a spus printr-un mesaj video Mike Chase, autor principal al recensământului şi fondator al organizaţiei Elephants Without Borders.

Investigaţia sa a fost realizată cu ajutorul a 81 de avioane şi a fost finanţată cu peste 6 milioane de euro de cofondatorul Microsoft.

IUCN este formată din 1.300 de membri. Pe parcursul evenimentului, membrii vor vota o moţiune pentru promovarea închiderii pieţelor de fildeş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.