Cercetătorul şi antropologul Matei Stîrcea-Crăciun va vorbi duminică, de la ora 11.00, la Sala Atelier a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale”, în cadrul conferinţei ”Brâncuşi - recuperarea sublimului”, despre câteva motive celebre din opera brâncuşiană, precum ”Sărutul”, ”Cuminţenia Pământului”, ”Rugăciune”, ”Prinţesa X”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu importante cercetări consacrate curentului lansat de Brâncuşi în arta secolului al XX-lea, Matei Stîrcea-Crăciun este specializat în antropologie simbolică, brâncuşiologie şi abordări hermeneutice ale sculpturii abstracte.

”Brâncuşi rămâne unul dintre cei mai mari sculptori ai sublimului în secolul 20. Prin căutarea esenţei, demersul său urmăreşte identificarea unui numitor comun al civilizaţiilor umane, simbolul prim, gradul zero al culturii, cauza materială a cunoaşterii, aşa cum o definea Aristotel. Deţinem în prezent instrumentele necesare pentru a demonstra că aparentul ermetism ce i-a fost imputat este consecinţa unei inadecvări de metodologie critică. Vom aborda câteva motive celebre, precum «Sărutul», «Cuminţenia Pământului», «Rugăciune», «Prinţesa X», pentru a oferi auditoriului chei de accedere la imaginarul operei brâncuşiene”, spune Matei Stîrcea-Crăciun.

Matei Stîrcea-Crăciun s-a născut în 1947. A obţinut licenţa în filologie, la Universitatea Bucureşti, în 1975. A fost referent de specialitate la Centrul Demografic ONU-România, între 1975-1984 şi este cercetător la Institutul de Antropologie ”Francisc Rainer” din 1984.

A fost bursier al Asociaţiei Britanice pentru Europa Centrală şi de Est şi al Consiliului Britanic (1993) şi a obţinut doctoratul în antropologie şi istorie la Universitatea Bucureşti (1993). Matei-Stîrcea Crăciun a urmat post-doctorat Fulbright, la Queens College, City University of New York şi Georgetown University, Washington (1995). A fost secretar ştiinţific la Institutul de Antropologie Franisc Rainer (1997-2011) şi bursier Getty, Universitatea East Anglia (2000).

A publicat ”Tratat de hermeneutică a sculpturii abstracte, Perspectiva endogenă, Brâncuşi - simbolismul hylesic”; ”Brâncuşi - Limbajele materiei, Simbolism hylesic, Studiu de hermeneutică a sculpturii abstracte”; ”Paul Neagu - Nouă staţiuni catalitice, Simbolism hylesic, Studiu de hermeneutică a sculpturii abstracte”; ”Brâncuşi - Simbolismul hylesic”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.