Prima etapă competiţională din Concursul Internaţional „George Enescu”, cea de violoncel, a început duminică şi cuprinde 54 de mini-recitaluri susţinute de muzicieni din întreaga lume, care au fost publicate pe site-ul festivalenescu.ro şi supuse analizei juriului, după un concert de gală susţinut sâmbătă la Ateneul Român, fără spectatori, care a fost urmărit online de peste 3.000 de spectatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mini-recitalurile sunt disponibile pe site până pe 3 septembrie. Rezultatele vor fi anunţate pe 4 septembrie, la ora 20.00, pe festivalenescu.ro . Doar 12 concurenţi dintre cei 54 vor trece în a doua etapă. Cel mai tânăr concurent are 14 ani, iar cel mai în vârstă are 31 de ani.

Concursul Internaţional „George Enescu” a început ediţia din 2020 cu un public record pentru transmisiunile online ale competiţiei de până acum: 3.027 de spectatori au fost pe site-ul festivalenescu.ro în timpul concertului de deschidere de sâmbătă. Acestora se adaugă şi melomanii care au urmărit transmisiunile în direct de pe canalele TVR, de la Radio România Muzical şi de pe alte platforme. Spre comparaţie, în Ateneu, ar fi putut avea acces în jur de 700 de spectatori, iar în 2018 au fost 1.656 spectatori online la gala de deschidere.

Triplul concert „Brahmsodia”, compus de Dan Dediu special pentru Concursul „Enescu”, a fost interpretat în premieră mondială la Ateneu. Pe scenă s-au aflat trei laureaţi din ediţiile precendente: Gyehee Kim (vioară, 2016), Valentin Răduţiu (violoncel, 2011) şi Victoria Vassilenko (pian, 2016), acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, dirijată de Josep Caballé Domenech. O altă premieră din programul de deschidere a fost Concertul pentru clarinet şi orchestră, de Alexandru Ştefan Murariu, lucrare distinsă cu premiul I al Concursului „Enescu” din 2018.

Concertul de deschidere urmează să fie publicat şi pe contul de Youtube al Festivalului „Enescu”.

Accesul la tot conţinutul online al Concursului din această perioadă este gratuit.

Programul complet este disponibil pe festivalenescu.ro.

Concursul funcţionează ca o platformă internaţională de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii şi de promovare a compoziţiilor lui George Enescu în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea, fiind astfel o completare firească a Festivalului „George Enescu”, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.