Daria Parkhomenko din Rusia a obţinut, duminică seară, premiul întâi al secţiunii Pian, în valoare de 15.000 de euro, din cadrul Concursului Internaţional „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Daria Parkhomenko, în vârstă de 27 de ani, a interpretat în finală Concertul pentru pian şi orchestră nr. 3 în re minor op.30 de Serghei Rahmaninov.

Daria Parkhomenko este născută pe 28 aprilie 1991 şi studiază la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hamburg (prof. Stepan Simonian) şi Şcoala de Muzică de la Fiesole (prof. Eliso Virsaladze). A susţinut recitaluri şi concerte în săli de concerte renumite precum Sala Mare a Filarmonicii din Rostov, Sala Laeisz din Hamburg si Sendesaal din Bremen, Sala Teatrului Mariinsky, alături de Filarmonica din Rostock, Filarmonica Naţională a Letoniei, Orchestra Naţională din Talinn, Orchestra din Kaunas, Tainan Artists Orchestra.

Câştigătorul Concursului Enescu 2018 are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului „Enescu”, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Premiul al doilea are o valoare de 10.000 de euro, iar premiul al treilea, de 5.000 de euro. Trofeele Concursului Enescu 2018, oferite celor trei  muzicieni, sunt realizate din porţelan alb şi poartă semnătura artistei Daniela Făiniş.

În urma votului juriului, alcătuit din Philippe Entremont (preşedintele juriului), Hyoung-Joon Chang, Dan Atanasiu, Dana Borşan, Andrei Pisarev, Pascal Rogé, Peter Jablonski şi Philippe Dinkel, concurenta s-a clasat la egalitate cu Daumants Liepins, iar decizia finală a aparţinut preşedintelui juriului.

Finala de Pian a Concursului „Enescu” a avut loc duminică, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a clasat Daumants Liepins (Letonia), iar pe treilea s-a aflat Alexander Panfilov (Rusia).

Finaliştii au fost acompaniaţi de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, condusă de la pupitru de dirijorul Vassily Sinaisky.

Premiul „Constanţa Erbiceanu” (2.500 de euro), oferit de Fundaţia Culturală Erbiceanu „celui mai valoros competitor român”, i-a revenit concurentului Florian Mitrea.

Duminică seară au fost anunţate premiile secţiunii Compoziţie din a cărui juriu au făcut parte Zygmunt Krauze (preşedintele juriului), Tim Benjamin, Dan Dediu, Adrian Iorgulescu, Peter Ruzicka, Hubert Stuppner şi Cornel Ţăranu.

Alexandru-Ştefan Murariu (România) a fost câştigătorul secţiunii Muzică Simfonică (premiu în valoare de 10.000 de euro) cu lucrarea „Concert pour clarinette et orchestre”. La secţiunea Muzică de Cameră (7.000 de euro) a fost desemnat câştigător Jung Hoon Nam (Coreea de Sud) pentru lucrarea „Scattering for string quartet”.

Cea de-a 16-a ediţie a Concursului Internaţional „George Enescu” a avut loc între 1 şi 23 septembrie 2018, după 60 de ani de la prima ediţie, în plin an de sărbătoare a Centenarului şi a 137 de ani de la naşterea compozitorului George Enescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.