Yeon-Min Park a câştigat marele premiu al secţiunii de pian la Concursul Internaţional „George Enescu”, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 3 în re minor pentru pian şi orchestră op. 30 de Rahmaninov, duminică, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a clasat Adela Liculescu din România, iar locul al treilea i-a revenit lui Marcin Wieczorek din Polonia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pianista Yeon-Min Park a primit din partea juriului şi o menţiune specială pentru cea mai bună interpretare unei sonate enesciene în semifinală.

Yeon-Min Park (n. 1990) studiază la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra, la clasa profesorului Bernd Goetzke. Printre mentorii ei se numără Aviram Reichert, Dmitri Bashkirov, Menahem Pressler şi Jacques Rouvier. A concertat alături de Orchestra de Cameră din St. Petersburg, Orchestra Simfonică a Coreei, Orchestrele Simfonice din Hanoi şi din Shenzhen.

Câştigătoarea locului al doilea, Adela Liculescu (n. 1993) a interpretat în finală Concertul nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră op. 23 de Ceaikovski. Ea studiază la Viena cu profesorul Avedis Kouyoumdjian şi la Graz sub îndrumarea Milanei Chernyavska, după ce a absolvit cursurile Universităţii de Muzică şi Artele spectacolului din Viena la clasa profesorului Martin Hughes. A susţinut concerte şi recitaluri la Filarmonicile din Berlin, München şi St. Petersburg, la Musikverein în Viena şi la Ateneul Român din Bucureşti. Este laureată a concursului Prix du Piano din Berna, la concursurile internaţionale Brahms din Austria şi Germania.

Marcin Wieczorek (n. 1996) a intepretat în finală Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră op. 11 de Chopin. El studiază la Academia de Muzică din Bydgoszcz cu profesorul Stefan Wojtas. A obţinut premii la concursul Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, concursul de pian Euregio din Geilenkirchen, concursul Nuova Coppa Pianisti din Osimo. A susţinut concerte în SUA, Germania, Austria, Croaţia, Italia şi Elveţia.

Preşedinta juriului secţiunii de pian, Cristina Ortiz, a anunţat rezultatele pe scena Ateneului Român. Alături de acesta, din juriul de specialitate au făcut parte Dana Borşan, Hyoung-Joon Chang, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrei Pisarev, Roland Pöntinen, Josu de Solaun şi Zhe Tang. Jurizarea a fost făcută într-un sistem hibrid: 6 membri ai juriului sunt prezenţi la Bucureşti, urmărind recitalurile semifinaliştilor în direct, la Ateneul Român, iar 3 au vizionat prestaţiile tinerilor muzicieni prin transmisiune online.

Premiul I al Concursului Internaţional „George Enescu” 2021 are o valoare de 15.000 de euro. Câştigătorul primului loc are posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului „Enescu”, alături de unele dintre cele mai importante orchestre ale lumii, şi beneficiază, de asemenea, de premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională. Premiul al doilea, de 10.000 de euro, oferă posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului „Enescu” 2021. Premiul al treilea are o valoare de 5.000 de euro.

Trofeul ediţiei din 2020/2021, oferit celor trei tineri muzicieni, este realizat de artista Iulia Năstase din sticlă prelucrată şi gravată manual, special pentru Concursul „Enescu” şi inspirat de tema ediţiei, „Frumuseţe în Viaţă”.

Douăzeci şi unu de tineri artişti din 11 ţări au participat în faza a doua a Concursului Internaţional „George Enescu”, într-o ediţie-premieră, pentru desfăşurarea căreia organizatorii au făcut toate eforturile posibile în contextul pandemiei şi a efectelor sale asupra mediului artistic internaţional.

Marii câştigători ai celor trei secţiuni sunt violoncelistul în vârstă de numai 15 ani Jaemin Han, din Coreea de Sud, cel mai tânăr câştigător din istoria Concursului „Enescu”, violonistul Valentin Şerban din România (31 de ani) şi pianista Yeon-Min Park din Coreea de Sud.

Câştigătorii premiilor I de la cele trei secţiuni ale Concursului vor cânta în cadrul Festivalului „Enescu” 2021 şi sunt invitaţi speciali într-un concert în prestigioasa sala de concerte Musikverein din Viena pe 15 octombrie 2021, alături de Slovak Radio Symphony Orchestra sub magheta maestrului Yalchin Adigezalov. Premiul este oferit de IMK, prin Igor Petrushevski, membru al juriului.

De asemenea, dirijorul finalei de vioară, maestrul Wilson Hermanto, a oferit un premiu special câştigătorului locului I la secţiunea de pian, în urma unui parteneriat artisic încheiat între Concursul Internaţional „George Enescu” şi Vevey Spring Classic. Astfel, pianista Yeon-Min Park a fost invitată să participe la ediţia inaugurală a Festivalului de Muzică Vevey Spring Classic, care va avea loc între 29 mai şi 5 iunie 2022, în Elveţia. Această oportunitate oferă privilegiul câştigătorului de a fi mentorat de unul dintre cei mai mari pianişti ai zilelor noastre, Francesco Piemontesi, precum şi şansa de a fi alături de mari muzicieni precum Janine Jansen, Nils Mönkemeyer, Daniel Müller-Schott.

Concursul Internaţional „George Enescu” 2020 a derulat prima fază în cursul anului trecut. Concursul s-a reinventat cu o premieră în lumea muzicii clasice internaţionale - primele două etape ale secţiunilor au fost organizate online, această măsură fiind luată pentru a putea derula competiţia în contextul pandemic. Astfel, 205 tineri artişti au putut participa la Concurs, între 29 august şi 20 septembrie 2020. Ultimele două etape – semifinalele şi finalele – au fost organizate live, la Bucureşti, la Ateneul Român, între 12 şi 23 mai 2021, cu public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.