Concertul „À la française”, cel de-al 9-lea din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series, va fi organizat de Ziua Internaţională a Francofoniei, în 20 martie, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Concertul va fi susţinut, la Sala Mare a Institutului Cultural Român, de muzicienii Ana Sireteanu (flaut), Larisa Nicolae (vioară), Teodora Boloca (violă), Ioana Catinca Mureşan (harpă), Răzvan Păun (vioară), Ştefan Ciceu (violoncel), Marius Onică (clarinet) şi Fabiani Prcsina (pian).

Din program fac parte următoarele lucrări:

Maurice Ravel - Miroirs: IV. Alborada del gracioso

Maurice Ravel – Pavana pentru o infantă defunctă
Francis Poulenc – Sonata pentru clarinet şi pian
Bernard Andrès - Absidioles
Philippe Gaubert – Madrigal
Camille Saint-Saëns – Cvartet de coarde nr. 1

Ana Sireteanu (#AdMusicam 2019) a studiat timp de opt ani flautul sub îndrumarea prof. Cezara Comşa, la Colegiul Naţional de Muzică „George Enescu” din Bucureşti. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de profesori precum Mihaela Anica sau Ana Oltean şi are experienţă în interpretarea lucrărilor solo, camerale şi orchestrale. În prezent, Ana Sireteanu este studentă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la secţia muzicologie. De asemenea, în afara cursurilor facultăţii, îşi desfăşoară activitatea profesională în calitate de colaboratoare la Radio România Muzical.

Larisa Nicolae (#AdMusicam 2023) studiază vioara de la vârsta de şase ani, în prezent fiind studentă a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. De-a lungul anilor, a câştigat premii la concursuri şi Olimpiade Naţionale, luând parte la o serie de proiecte muzicale importante. A participat la numeroase concerte atât în orchestră, cât şi în ipostaza de solist alături de orchestre simfonice (cum ar fi cea a Filarmonicii Piteşti). S-a perfecţionat la cursuri de măiestrie atât cu violonişti români, cât şi cu instrumentişti sau dirijori de renume internaţional, cum ar fi: Ladislau Csendes, Ronny Rogoff, Thomas Bowes, Peter Stark, Leo Hussain, Benjamin Shwartz, Tim Redmond.

Teodora Boloca (#AdMusicam 2022) a început studiile muzicale la vârsta de 11 ani, la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” din Suceava, la clasa de violă a profesoarei Doina Chişcă. Aceasta a avut un rol deosebit de important în dezvoltarea muzicală şi nu numai a Teodorei în perioada respectivă, încurajând-o să participe la concursuri de interpretare instrumentală. În 2019 a continuat să studieze la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, la clasa profesorului Marius Suărăşan. Încă din aceeaşi perioadă, aceasta beneficiază de îndrumările violistei Aida-Carmen Soanea, atât în ţară, cât şi în străinătate, la Universitatea Privată de Muzică „Gustav Mahler” din Klagenfurt, Austria. Ca membră în diferite orchestre şi ansambluri orchestrale, precum Orchestra Română de Tineret, Teodora a susţinut concerte pe scenele mai multor ţări, printre care se numără Portugalia, Slovenia, Austria, Bulgaria şi România.

Ioana Catinca Mureşan (#AdMusicam 2018) a început studiul pianului la vârsta de şapte ani la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca. Din clasa a VI-a a început şi studiul harpei sub îndrumarea profesoarei Delia Băcneanu. În clasa a 12-a a participat la Festivalul Internaţional „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca, iar în acelaşi an a obţinut o bursă Erasmus+ Educating The Next Generation of Orchestra Players în Tallin, Estonia. Anul I de facultate l-a început la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea profesoarei Oana Prisacariu, iar din anul II, cu ajutorul unei burse Erasmus, şi-a continuat studiile la Stella Vorarlberg Privathochschule fur Musik în Feldkirch, Austria, avându-l ca profesor de harpă pe Viktor Hartobanu. În anul III a susţinut un turneu de harpă în Statele Unite ale Americii, având concerte în Houston - Texas, Chicago - Illinois, Rockford - Illinois. Ultimul an de licenţă l-a terminat la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, sub îndrumarea doamnei profesoare Maria Bîldea. În anul 2023 a participat la concertul „Enescu şi compozitorii de azi” din cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu” şi a fost bursieră în cadrul programului „Tinere Talente” al Fundaţiei Regale Margareta a României. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe orchestre din ţară precum: Orchestra Naţională Radio, Filarmonica Sibiu şi Filarmonica Ploieşti.

Răzvan Păun (#AdMusicam 2019) a câştigat numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I - Olimpiada Naţională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naţionale în cadrul unor turnee internaţionale şi a susţinut mai multe concerte în calitate de solist şi violonist alături de Orchestra Filarmonicii Braşov. Recent a participat la Classix Festival şi a cântat, alături de Andrei Irimia şi Tibi Joubert Solorzano în deschiderea oficială a programului Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeştrii Florin Ionescu-Galaţi şi Ilarion Ionescu-Galaţi, maestrul Victor Raţiu şi Mihail Craioveanu (USA), dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London şi dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene).
Ştefan Ciceu (#AdMusicam 2023) este student în anul III la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, unde studiază violoncelul la clasa maestrului Răzvan Suma. Studiază muzica de la vârsta de şase ani şi a absolvit Colegiul Naţional de Artă ,,George Apostu” din Bacău. A participat la diverse concursuri naţionale şi masterclass-uri cu profesori internaţionali precum Dragan Suzuki Djordjevic, Atanas Krastev, Denis Severin, Krzysztof Karpeta, Valentin Răduţiu şi mulţi alţii. A colaborat cu numeroase orchestre, printre care Orchestra de tineret a României şi a Vienei, Orchestra Simfonică Bucureşti, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău şi Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploieşti.

Marius Onică (#AdMusicam 2023) este un tânăr clarinetist de doar 20 de ani, născut la Bucureşti. A început studiul clarinetului cu tatăl său, la vârsta de nouă ani, făcând primii paşi către muzică. Un an mai târziu a început să facă performanţă la „Colegiul Naţional de Muzică George Enescu” din Bucureşti, unde a obţinut peste 70 de premii speciale şi premii întâi la olimpiade Naţionale şi concursuri, Bursier UNIMIR în anul 2022. De asemenea, Marius a obţinut locul 2 la „International Music Moscow Competition”. Debutul lui ca solist a fost în anul 2022 pe scena Ateneului Român. Marius a urmat cursuri de măiestrie cu Milan Rericha (Cehia), Pablo Barragan (Spania), Valentin Urypuin (Russia), Nadia Sofokleous (Germania), Fabio Di Casola (Italia), Peter Stark (UK). În prezent, Marius este anul II la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa Maestrului Emil Vişenescu şi este membru al orchestrei de tineret „Sinfonietta”.

Fabiani Prcsina (#AdMusicam 2023) a început cursurile de pian la vârsta de şapte ani, la secţia de muzică a şcolii gimnaziale „I.G. Duca” Petroşani, la clasa profesoarei Adina Stan. Acolo a luat numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre cele mai importante fiind: premiul I la faza naţională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală Cluj, premiul I, Premiul „Gyorgy Kurtag”, Trofeul „Clara Peia” şi Marele Premiu la Concursul International „Clara Peia” Lugoj, premiul I şi Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, filiala Lugoj, Concursul Internaţional „Clara Peia”, premiul I la „Concours International de Piano de Nice Cote d Azur” Nisa şi premiul I, Premiul special pentru Muzica Românească la festivalul internaţional „Klavier Art”. De asemenea a participat la numeroase concerte şi recitaluri în ţară şi în străinătate şi a debutat, la Ateneul Român, în anul 2018, cu piesa „Carnavalul Animalelor” de Camille Saint-Saens în cadrul proiectului „Camerata Regală şi Micii Muzicieni. În anul 2020 a fost bursier în proiectul „Tinere Talente” al Fundaţiei Regale Margareta a României; cu ajutorul lor, chiar şi în pandemie, a susţinut două recitaluri - la Casa de Arte Dinu Lipatti şi la Palatul Suţu, Bucureşti (în stagiunea ACCUM). În prezent, este student al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Vlad Dimulescu. Fabiani Prcsina va interpreta la pianul Steinway pus la dispoziţia ICR de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 şi 25 de ani şi organizat de Institutul Cultural Român.

În luna martie, Institutul Cultural Român organizează concerte, proiecţii de filme, conferinţe şi expoziţii prin reprezentanţele sale din străinătate şi în parteneriat cu misiuni diplomatice ale României în lume, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celor 31 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.