Pianista Ana Silvestru le-a adus un omagiu eroilor căzuţi în 1916 în Defileul Jiului înregistrând Concertul de Maurice Ravel pentru pian şi orchestră în Re Major (pentru mâna stângă), cu ocazia împlinirii a 84 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental Târgu-Jiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cine au fost eroii căzuţi în luptele din 1916 pentru apărarea Defileului Jiului, cărora le este dedicat Ansamblul Monumental de la Tîrgu-Jiu, inaugurat acum 84 ani, pe 27 octombrie 1938? Dacă nu aveţi timp să le căutaţi numele pe monumentele şi pietrele de mormânt crăpate şi năpădite de licheni din Nordul Olteniei îi puteţi cunoaşte mai jos. Ce altă muzică s-ar fi potrivit mai bine decât Concertul de Ravel pentru mâna stângă, dedicat unui pianist care şi-a pierdut braţul drept în Marele Război (Paul Wittgenstein) şi compus de un compozitor care a vrut să lupte pe front (a fost refuzat), şi care, ca voluntar, căra morţii şi răniţii la Verdun?”, şi-a explicat artista gestul pe pagina sa de Facebook. 

Ana Silvestru locuieşte la Zurich. După terminarea studiilor de licenţă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Viniciu Moroianu, şi-a continuat studiile de master la clasa reputatului maestru Konstantin Şerbakov, la Universitatea de Arte din Zurich, primind prestigioasa diplomă de solist concertist, cu cele mai înalte distincţii. A susţinut recitaluri şi concerte în peste 12 ţări de pe patru continente şi promovează muzica românească în străinătate - cu accent pe cea a lui Dinu Lipatti. Despre Ana Silvestru, pianistul Konstantin Şerbakov, cu care a studiat pentru masterat la Universitatea de Arte din Zurich, spunea că este „extrem de talentată”, iar celebrul pianist rus Dmitri Bashkirov preciza că este „strălucit înzestrată, cu un temperament artistic viu, un sunet splendid si un repertoriu vast…”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.