Mai multe concerte, proiecţii de filme, conferinţe şi expoziţii sunt organizate de reprezentanţele Institutului Cultural Român săptămâna aceasta, cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei şi a celor 30 de ani de când România a devenit membru cu drepturi depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentele fac parte din seria de manifestări culturale organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe atât în ţările în care ICR are reprezentanţe, cât şi în spaţii geografice în care ICR sprijină programe de diplomaţie culturală desfăşurate de misiunile diplomatice ale României. Aceasta este cea mai amplă colaborare dintre ICR şi MAE, cu manifestări în 40 de oraşe din 30 de ţări de pe patru continente şi reprezintă o valoroasă oportunitate de a promova cultura română într-un spaţiu geografic extins.

„Anvergura pe care colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe o conferă seriei de evenimente organizate, cu prilejul aniversării a trei decenii de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la OIF, prin reprezentanţele ICR şi în cooperare cu misiunile diplomatice ale României, reprezintă, prin amploare,  o premieră pentru parteneriatul dintre cele două instituţii, precum şi o valoroasă oportunitate de a promova cultura română într-un spaţiu geografic extins. Francofonia înseamnă un univers cultural şi lingvistic comun, asumarea şi împărtăşirea unor valori culturale pe care le putem prezenta şi promova, prin intermediul Francofoniei instituţionale, către o audienţă largă, la nivel global”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Consulatul General al României la Sevilla, Institutul Francez din Sevilla şi sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează de Ziua Internaţională a Francofoniei, la Universitatea din Sevilla, o masă rotundă privind contribuţia românească în cadrul Francofoniei. Dezbaterea va fi urmată de proiecţia filmului „La Gomeraˮ, r. Corneliu Porumboiu, 2019, în original, cu subtitluri în limba spaniolă. La masa rotundă cu tema „Francofonia viitorului: educaţie şi dezvoltare durabilă”, momentul central va fi reprezentat de susţinerea prelegerii „Literatura română în spaţiul francofon”, a invitatului ICR Madrid, prof. univ. Diego Muñoz Carrobles. Moderează Salud Flores Borjabad, profesoară la Departamentul de Filologie Franceză din cadrul Universităţii Sevilla. Pe 21 martie, ICR Madrid şi Ambasada României în Regatul Spaniei participă la evenimentul „La Noche de la Poesíaˮ, cu recitalul de poezie susţinut de slammer-ul francez Jérôme Pinel la Teatrul Institutului Francez din Madrid. Evenimentul „La Noche de la Poesíaˮ este organizat de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Spania. Pe parcursul evenimentului, publicul va putea asculta o selecţie de poeme din lirica unor autori francofoni precum Joséphine Bacon, Tahar Bekri, poetul româno-francez de origine evreiască Benjamin Fondane (14 noiembrie 1898, Iaşi, România - 2 octombrie 1944, Auschwitz, Polonia) sau Guillaume Apollinaire. De asemenea, participanţii vor încerca şi vor descoperi gastronomia unor ţări europene şi vor afla mai multe informaţii despre cultura şi turismul lor. De asemenea, ICR Madrid, în colaborare cu DACIN SARA, Consulatul General al României la Sevilla şi Universitatea din Cádiz, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează proiecţiile filmelor „Metronomˮ, „Două lozuriˮ şi „Restul e tăcereˮ, între 21 şi 23 martie, în sala Bolivar din cadrul Universităţii din Cádiz.

Teatrul Naţional din Luxemburg va găzdui miercuri, 22 martie, conferinţa „Francofonia - Orizont Cultural Comunˮ, susţinută de poetul, dramaturgul şi jurnalistul Matei Vişniec. Proiectul face parte din seria de manifestări culturale derulate în programul „Luna Francofoniei la Luxemburg” şi este organizat la iniţiativa Institutului Cultural Român de la Bruxelles, având sprijinul unor prestigioşi parteneri precum Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Ambasada Franţei şi Institutul Francez din Luxemburg. Cu această ocazie, criticul literar Franck Colotte, profesor la Universitatea din Luxemburg şi membru corespondent al Academiei Naţionale din Metz, va prezenta, în deschiderea conferinţei, câteva dintre cele mai recente volume semnate de Matei Vişniec – publicate atât în România, cât şi în Franţa – şi va puncta câteva dintre cele mai relevante aspecte legate de evoluţia teatrului francofon.

Accademia di Romania in Roma şi Ambasada României în Republica Italiană, în parteneriat cu Institutul Francez din Roma, Institutul Francez – Centrul Saint Louis de pe lângă Sfântul Scaun şi Accademia di Francia - Villa Medici din Roma, organizează marţi, 21 martie, în sala de concerte a Institutului Francez - Centrul Saint Louis din Roma (Largo Giuseppe Toniolo 20-22), concertul de jazz „Swing de Paris. De la Edith Piaf la Maria Tănase”. Concertul de jazz va fi susţinut de Emy Drăgoi Quartet - Emy Drăgoi (acordeon), Samy Daussat (chitară), Alessia şi Bianca Drăgoi (vioară), după conceptul „Jazz Manouche - Emy Drăgoi”, concept adus din Franţa de celebrul acordeonist român.

Ambasada României în Franţa şi Institutul Cultural Român de la Paris organizează marţi, concertul Ansamblului YASNA (Ali Asghar Rahimi, Andrei Kivu, Călin Grigoriu) de lansare a albumului Helhella în Franţa, la Sala Bizantină din Hôtel de Béhague. Evenimentul sărbătoreşte împlinirea a 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei, marcând astfel un moment important pentru diplomaţia publică şi culturală română. Turneul YASNA în Franţa va mai include două concerte, unul la Festivalul Babel Music XP 2023 de la Marsilia (24 martie), iar celălalt la Église Saint-Étienne de Jargeau (26 martie).

ICR Paris organizează, de asemenea, în parteneriat cu Ambasada României la Paris, o întâlnire a doi maeştri contemporani din domeniul benzilor desenate cu publicul amator din Franţa, Mircea Arapu şi Dodo Niţă. Manifestarea are loc în sala de conferinţe a ICR Paris, în data de 24 martie. Evenimentul este organizat în contextul prezentării oficiale în faţa publicului a primului timbru francez care îl are ca protagonist pe Pif, personaj de bandă desenată, şi care va avea loc în 23 martie, cu ocazia Salonului filatelic din Paris. Desenatorul imaginii acestui timbru este Mircea Arapu, "părintele" lui Pif în versiunea ultimelor decenii.

Institutul Cultural Român de la Praga organizează expoziţia „Du Danube à la Vltava, les rives de la Seine”, care poate fi vizitată în perioada 23 martie - 28 mai la galeria de la Muzeul Boemiei Centrale din Roztoky. Artiştii care vor expune în cadrul acestei expoziţii de grup sunt: Václav Benedikt (CZ), Teodor Buzu (RO), Yasmin Golshani (FR), Alena Petrříčková (CZ), Petr Tošovský (CZ), Irina Klomp Stanescu (RO), Virginie Alexa Panier (FR), Marian Zajíček (SK), Adelia Goncalves (Portugalia).

Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Ceramicii (Museu Nacional do Azulejo), vor organiza joi, 23 martie, la Biserica-auditoriu „Madre de Deusˮ, concertul de gală „Francofonia de mâine: muzica ne uneşte!ˮ. Concertul, în interpretarea prestigiosului duo muzical româno-francez Clara Cernat (vioară) şi Thierry Huillet (pian) va constitui momentul central al sărbătorii, fiind astfel adus un omagiu României. De asemenea, România va avea reprezentare la evenimentul conex „Village Francophoneˮ, care se va desfăşura sâmbătă, 25 martie, la sediul Alliance Française din Lisabona şi din alte oraşe portugheze (Porto, Guimarães, Viseu, Coimbra, Leiria, Caldas da Rainha, Setúbal, Beja, Algarve), sub formă de jocuri interactive şi standuri cu informaţii culturale şi turistice despre ţările participante din OIF.

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ Berlin organizează în data de 24 martie, în colaborare cu Institutul Francez Berlin, un concert extraordinar cu ansamblul cameral „Trio à cordes de Paris”, format din muzicieni români şi francezi. Concertul va avea loc în sala de concerte a Institutului Francez din Berlin. Helène Collerette (vioară), Teodor Coman (violă) şi Fabrice Bihan (violoncel), vor prezenta un program care va conţine lucrări de George Enescu, Franz Schubert si Jean Cras.

Institutul Cultural Român de la Varşovia şi Ambasada României în Republica Polonă participă la Festivalul Filmului Francofon cu filmul „Metronomˮ, primul lungmetraj de ficţiune al regizorului Alexandru Belc. Pelicula va fi difuzată vineri, 24 martie, la cinematograful Muranów din Varşovia. Desfăşurat în perioada 22 ˗ 26 martie, Festivalul include alte opt producţii de ficţiune propuse de Institutul Francez din Polonia, care este şi principalul organizator, şi ambasadele statelor Belgia, Canada, Elveţia, Luxemburg şi Maroc.

ICR Beijing, în colaborare cu Consulatul General al României la Shanghai, s-a alăturat Festivalului Francofoniei organizat de Institutul Cultural Francez din China. Astfel, în cadrul festivalului de film Rencontres du Cinéma Francophone de la Beijing sunt prezentate trei filme româneşti, în perioada 11-26 martie: "Tatăl nostru/ Holy Father" (documentar, regia Andrei Dăscălescu, 2020), România neîmblânzită / Untamed România (documentar, regia Tom Barton-Humphreys, 2019), "Călătoria fantastică a Maronei/ L'extraordinaire voyage de Marona" (animaţie, regia: Anca Damian, 2019). Alte două proiecţii vor avea loc în colaborare cu Consulatul General al României de la Shanghai, pe data de 26 martie.

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a organizat cinci proiecţii ale filmelor Tata mută munţii şi Străjerii Deltei, la Chişinău, Orhei şi Bălţi, în perioada 16-21 martie. Evenimentele sunt organizate în colaborare cu instituţiile de învăţământ liceal şi universitar din Republica Moldova care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.