Institutul Cultural Român continuă seria de evenimente pe care le organizează în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din ţările de reşedinţă, cu prilejul Zilei Naţionale a României, până la 10 decembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Evenimentele organizate în acest an de Institutul Cultural Român cu ocazia Zilei Naţionale a României au inclus şi ţări în care ICR nu are reprezentanţe. Astfel, cultura română şi creatorii români ajung la un public mai larg şi au un impact semnificativ în comunităţile artistice şi culturale din străinătate”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

5 decembrie

Concert extraordinar susţinut de violonistul Alexandru Tomescu şi Cvartetul de coarde ConTempo din Irlanda în sala de concerte de la sediul Royal Irish Academy of Music Dublin. Eveniment organizat de ICR Londra în colaborare cu Ambasada României la Dublin. Concertul va fi urmat de o recepţie la care vor participa membri ai corpului diplomatic şi ai comunităţii româneşti. În ianuarie 2022, în semn de apreciere pentru dăruirea şi talentul interpretativ puse în slujba artei, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl au în viaţa cultural-artistică a ţării, pentru talentul, dăruirea şi profesionalismul care au dus la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale, promovând imaginea României în Irlanda, preşedintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D - „Arta spectacolului”, membrilor fondatori ai Cvartetului ConTempo: Andreea Banciu, violonistă; Adrian Mantu, violoncelist; Ingrid Nicola, violonistă; Bogdan Sofei, violonist. Decoraţiile au fost înmânate la sediul Ambasadei României din Irlanda de către domnul Ambasador Laurenţiu Mihai Ştefan în cadrul unei serate cu ocazia sărbătoririi Zilei Culturii Române.

6 decembrie


• Recital JazzyBIT la Sala Bizantină a Palatului Béhague, organizat cu prilejul recepţiei de Ziua Naţională a României de la Ambasada României în Republica Franceză.
• Concert de muzică românească tradiţională reinterpretată în cheie world music şi jazz de muziciana româno-americană Ana Everling şi Taraf de Chicago, trupa ei de instrumentişti americani şi româno-americani, care va avea loc la Merkin Hall din Manhattan. Concertul organizat de Institutul Cultural Român din New York împreună cu Misiunea Permanentă la ONU şi Consulatul General va fi urmat de o recepţie.

8 decembrie

• ICR Paris acordă prestigiosul Premiu Benjamin Fondane 2022 scriitorului algerian Habib Tengour, pentru activitatea sa literară care a îmbogăţit patrimoniul limbii franceze, pentru prezenţa sa prolifică în domeniul literaturii francofone şi arabe, pentru calitatea poeziei şi a scrierilor sale în proză, pentru prezenţa îndelungată în mediul francofon, pentru angajamentul său constant în promovarea păcii. Premiul Benjamin Fondane a fost creat de Magda Cârneci, poetă şi scriitoare română, fost director al Institutului Cultural Român din Paris, în 2006. De la înfiinţare, acest premiu a fost acordat sub egida Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), în parteneriat cu Ambasada României în Franţa, unui autor francofon, care nu este născut francez şi care trebuie să aibă o activitate culturală şi civică mai largă, legată de promovarea ideilor umaniste şi a limbii franceze în mediul internaţional. Habib Tengour, născut în Algeria în 1947, a devenit una dintre cele mai ascultate şi respectate voci ale literaturii francofone din Maghreb. Suprarealismul, sufismul, poezia franceză şi arabă sunt influenţele majore ale operei sale de poet, prozator, traducător, sociolog şi antropolog. A publicat mai multe volume de poezie, dintre care pot fi menţionate: Ce Tatar-là (2000), Traverser(2002), Epreuve 2 (2002), Etats de chose (2003), Gravité de l’ange (2004), Retraite (2004), L’Art et la cicatrice (2006), La sandale d’Empédocle (2006, 2021). Proză publicată: Tapapakitaquesou la poésie-île (1976), Le Vieux de la montagne (1983, 2008), Sultan Galiev ou la rupture des Stocks. Cahiers 1972/1977 (1985), L’Epreuve de l’Arc. Séances(1990), Le Poisson de Moȉse. Fiction 1995-2000 (2001), Le Maitre de l’heure (2008). Tengour a tradus din arabă în franceză şi invers şi a fost tradus în italiană, germană şi engleză. Habib Tengour a publicat 15 cărţi până acum şi a fost onorat cu Premiul European pentru Poezie Dante în 2016 pentru întreaga operă. Locuieşte între Franţa şi Algeria şi editează seria „Poèmes du monde” pentru editura algeriană APIC. Premiul îi va fi decernat la Ambasada României în Franţa, înaintea concertului dedicat Zilei Naţionale.

• Concertul formaţiei JazzyBIT organizat în Sala Bizantină a Palatului Béhague de ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Republica Franceză şi „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii”. Concertul va lansa în Franţa albumul „Drive” şi se constituie ca preambul al seriei de evenimente de promovare a oraşului „Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

• Recital de gală la Institutul Cultural Român din Londra, interpretat de Isabela Stănescu |(soprană), David Pircsuk (tenor), Andrei Cocârlea (bariton) şi Raluca Ouatu (pian), aducând un omagiu personalităţii lui George Enescu, cu prilejul Zilei Naţionale a României. Evenimentul organizat în colaborare cu Societatea Enescu din Londra marchează concertul lunii decembrie al stagiunii 2022-2023, din Seria „Concertelor Enescu”.

10 decembrie
• Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează, în data de 10 decembrie 2022, cu ocazia Zilei Naţionale a României, un concert de gală cu program integral românesc susţinut de Jerusalem Symphony Orchestra în sala Henry Crown Symphony Hall de la Jerusalem Theater - The Jerusalem Centre for the Performing Arts, cu participarea artistei Dalila Cernătescu - Şefă de catedră a clasei de nai la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, cu o bogată carieră concertistică şi nenumărate premii internaţionale. Evenimentul constituie continuarea colaborării cu Jerusalem Symphony Orchestra, începută în 2019. Programul muzical al Galei, prezentate în primă audiţie publicului din Israel, va conţine compoziţii semnate de: Paul Constantinescu (Ciobănaşul), George Enescu (Rapsodia română nr. 1), Constantin Silvestri (Dansuri transilvane), Theodor Grigoriu (Variaţiuni simfonice ale unui cântec de Anton Pann), Dumitru Bughici (Suită românească), Mihail Jora (Privelişti moldoveneşti), Theodor Rogalski (Dansuri româneşti), Mircea Chiriac (Dans vrăjit), Improvizaţii la nai şi orchestră şi Căluşarii la nai. De asemenea, va fi interpretată compoziţia maestrului israelian originar din Timişoara László Roth - Ecouri româneşti pe teme de la munte - lucrare simfonică contemporană. László Roth (102 ani), supravieţuitor al Holocaustului, pe 3 august 2022 i-a fost înmânat Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la Ambasada României din Israel. Dedicăm acest moment muzical Timişoarei - Capitală Europeană a Culturii în 2023. Gala de muzică românească prefaţează programul-cadru al manifestărilor dedicate, în 2023, aniversării a 75 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte între România şi Israel.

Seria de evenimente organizate în 2022 de către ICR de Ziua Naţională a României cuprinde peste 50 de manifestări culturale desfăşurate în 31 de oraşe din străinătate timp de trei săptămâni, în perioada 21 noiembrie - 10 decembrie, poziţionând creaţiile artiştilor români printre cele mai importante repere culturale ale momentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.