Concertul în memoria Holocaustului, dedicat comemorării tuturor victimelor genocidului, va avea loc joi, de la ora 18.30, la Opera Naţională Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orchestra Operei Naţionale Bucureşti va fi condusă de la pupitrul dirijoral de către maestrul Ethan Schmeisser, cu participarea specială a Aniei Karpowicz (flaut), laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de muzică din Polonia şi Germania, un nume de referinţă al lumii muzicale care se implică în popularizarea muzicii clasice, cât şi în lupta cu unul dintre factorii care împing umanitatea spre aceleaşi greşeli: uitarea.

Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor şi este de datoria noastră, a tuturor, să ne amintim constant ce a reprezentat, mai ales că umanitatea se află, zilele acestea, în faţa unui nou pericol. Prin acţiuni care pun arta în prim-plan, artiştii şi instituţiile de cultură se implică în acest demers dedicat memoriei şi păcii, din care face parte şi concertul de pe scena bucureşteană.

În program se regăsesc lucrări precum: „Psalm 1993” de Anatol Vieru, „Simfonia de cameră nr. 2, op. 147” şi „Concertul Nr. 2 pentru flaut şi orchestră, op. 148” de Mieczyslaw Weinberg şi „Only a book” de Sharon Farber. Sharon Farber este câştigătoarea unui premiu Grammy şi compozitoarea lucrării „Only a book”, o temă cu şase variaţii despre istoria poporului evreu, ce va fi interpretată în cadrul Concertului în memoria Holocaustului pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Ania Karpowicz a fost, în perioada 2006-2008, flautistă în cadrul Ochestrei Uniunii Europene de Tineret şi a susţinut concerte la Royal Albert Hall (PROMS), Berliner Konzerthaus, Concertgebouw, Zurich Tonhalle, precum şi în săli de concert din Germania, Elveţia, Italia, Danemarca, Letonia, Kazakhstan, alături de mari personalităţi, aşa cum sunt Sir James Galway, Janine Jansen, Andrey Boreyko şi Vladimir Ashkenazy.


S-a specializat în micro-proiecte în spaţii publice, realizate cu comunităţile locale. Între anii 2010 şi 2012 a creat scena „Lokal na Poważnie”, pentru a creşte popularitatea muzicii clasice şi contemporane. În anul 2014 a susţinut, alături de Mariusz Kłubczuk şi Barbara Kinga Majewska, o serie de concerte intitulate „WawaParis1914”, care introduc muzica clasică în spaţiul public. În 2015 a realizat 12 workshop-uri intitulate „Dźwiękolory” în diferite curţi din centrul Varşoviei, interpretând muzică clasică şi contemporană pentru comunităţile locale.
În anul 2017, în colaborare cu pianistul Marek Bracha, a iniţiat festivalul urban „WarszaMuzik”, o serie de intervenţii muzicale în curţile imobilelor care au rezistat în ghetoul din Varşovia. Festivalul este o rememorare a istoriei Varşoviei, cu ajutorul muzicii de cameră compuse de evreii de origine poloneză: Władysław Szpilman, Aleksander Tansman, Mieczysław Wajnberg şi alţii.

Din 2013, Ania Karpowicz colaborează activ cu compozitori şi adaugă la reuşitele ei multiple premii şi peste 100 de piese dedicate. Ania Karpowicz este co-fondatorul Institutului Mieczysław Weinberg, împreună cu Maria Sławek şi Aleksander Laskowski.

Conceptual, termenul de holocaust defineşte exterminarea a aproximativ şase milioane de evrei, majoritatea rezidenţi în Europa la acea epocă; în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul a fost parte din programul de exterminare a evreilor, denumit „soluţia finală a problemei evreieşti”, plănuit şi executat de regimul naţional-socialist din Germania, sub conducerea şi directa comandă a lui Adolf Hitler.

Holocaustul în România a însemnat prigonirea şi exterminarea evreilor de pe teritoriile controlate de statul român între anii 1937-1944, mai precis de la primele legi anti-evreieşti ale guvernului Goga-Cuza şi până la evenimentele istorice de la 23 august 1944.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.