Filarmonica „George Enescu” va transmite în direct vineri, de la ora 19.00, un concert fără public, cu un program integral Mozart, condus de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituţiei, care revine după un an pe scena Ateneului Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Programul din Vinerea Mare este alcătuit din Uvertura operei Nunta lui Figaro, Simfonia nr. 38, în re major, KV 504, Praga şi Simfonia nr. 40, în sol minor, KV 550 de W. A. Mozart.

„Muzica lui Mozart, de inspiraţie genială şi divină, a rezistat vicisitudinilor istoriei de mai bine de 250 de ani şi rămâne actuală, profund umană, plină de prospeţime şi de optimism. În aceste timpuri incerte, această muzică este cel mai bun medicament pentru suflet şi o încurajare că lumea merge înainte, readucând speranţa unei învieri şi a unei reveniri la o viaţă normală”, a transmis dirijorul într-un comunicat.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian  Badea, prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio) şi Concertgebouw (Amsterdam).

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul naşterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony. La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast şi variat.

În mai 2015, Badea a dirijat la Ateneul Român actul al III-lea din „Parsifal“, după care, în deschiderea următoarei stagiuni a pus în scenă, în dublă calitate, de dirijor şi regizor, actul I din opera lui Richard Wagner.  În decembrie 2017, a obţinut un succes extraordinar cu  „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano, la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A iniţiat ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018.  A dirijat la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie-decembrie 2019, Melbourne) şi „Carmen“ (ianuarie-martie 2020, Sydney). În Festivalul „George Enescu” 2019 din Bucureşti, a condus  Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.