Compozitorul japonez Ryuichi Sakamoto, pionier al muzicii electronice şi autor a numeroase partituri de film, a murit pe 28 martie, la vârsta de 71 de ani, din cauza unui cancer depistat în 2020, a anunţat duminică echipa sa pe site-ul oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„A trăit cu muzica până la capăt”, a adăugat echipa sa într-un comunicat, explicând că artistul şi-a dorit o înmormântare discretă rezervată familiei şi apropiaţilor.

Sakamoto a dezvăluit la începutul anului 2021 că suferă de cancer colorectal, după ce a fost tratat pentru cancer la gât din 2014.

Publicul internaţional l-a descoperit prin partiturile sale de film, începând cu cel din „Furyo” de Nagisa Oshima (1983), un film subversiv despre un lagăr de prizonieri din Asia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, unde Ryuichi Sakamoto străluceşte şi ca actor alături de David Bowie şi Takeshi Kitano.

În 1988 a câştigat Oscarul pentru cea mai bună muzică de film pentru că a co-scris-o pentru „The Last Emperor/ Ultimul împărat” de Bernardo Bertolucci, care a colaborat cu el de mai multe ori, în special la următorul său film, „The Sheltering Sky” (1990) .

Ryuichi Sakamoto a lucrat şi pentru Brian de Palma şi Pedro Almodovar şi, mai recent, a scris coloana sonoră pentru „The Revenant” de Alejandro González Iñárritu. 

Născut la Tokyo pe 17 ianuarie 1952, a crescut în cultură şi arte, tatăl său fiind editor de romancieri japonezi, printre care Kenzaburo Oe şi Yukio Mishima.

Descoperă pianul foarte tânăr. În adolescenţă, rock-ul formaţiilor The Beatles şi The Rolling Stones l-a fascinat la fel de mult ca Bach şi Haydn, înainte de a se îndrăgosti nebuneşte de Debussy.

În timp ce studia etnomuzicologia şi compoziţia, ceea ce i-a adus porecla de „profesor” în Japonia, a început să cânte pe scenă în Tokyo-ul din anii 1970.

„Am lucrat cu computerul la facultate şi am cântat jazz, am cumpărat muzică psihedelică pe Coasta de Vest şi discuri Kraftwerk după-amiaza, iar noaptea cântam folk. Am fost destul de ocupat!", a spus el pentru cotidianul britanic The Guardian în 2018.

În 1978 a fondat împreună cu Haruomi Hosono şi Yukihiro Takahashi grupul Yellow Magic Orchestra (YMO), al cărui electro-pop supraalimentat va avea mai târziu o influenţă uriaşă asupra muzicii techno, hip-hop-ului şi J-pop-ului şi va inspira melodiile sintetizate ale primele jocuri video.

Succesul YMO va fi fenomenal în Japonia şi unele dintre hiturile sale vor fi remarcate şi în Occident, precum electro-funk-ul „Computer Game/Firecracker”. 

Activist de lungă durată pentru mediu, a devenit o figură de frunte în mişcarea anti-nucleară din Japonia după dezastrul de la Fukushima din martie 2011.

În 2007, a fondat şi More Trees, un ONG pentru managementul durabil al pădurilor în Japonia, Filipine şi Indonezia.

Căsătorit şi divorţat de două ori, Ryuichi Sakamoto este tatăl cântăreţului J-pop Miu Sakamoto, născut în 1980 din relaţia sa cu cântăreaţa şi pianista japoneză Akiko Yano.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.