Harrison Birtwistle, unul dintre cei mai importanţi compozitori britanici, a murit la vârsta de 87 de ani, a anunţat luni editorul său, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Birtwistle, născut în 1934 la Accrington, în nordul Angliei, a compus prima sa operă, „Punch and Judy”, la sfârşitul anilor 1960. Printre cele mai mari creaţii ale sale se numără „Gawain” şi „The Mask of Orpheus”. De-a lungul carierei sale, pe care a continuat-o şi la peste 80 de ani, opera sa - de la muzica de cameră la operă - a fost interpretată de cele mai mari orchestre simfonice.

El a murit în locuinţa din Mere, sud-vestul Angliei, a declarat editorul său, Boosey & Hawkesn, într-un comunicat postat pe site. Nu a fost precizată cauza morţii sale.

În 1975 a fost numit director muzical al Teatrului Naţional Regal din debutul din Londra, funcţie pe care a deţinut-o până în 1983. Deşi a fost recunoscut ca un revoluţionar, stilul său fără compromisuri şi disonant a împărţit uneori criticii dar şi publicul.

Societatea Filarmonica Regală i-a adus un omagiu luni, spunând că muzica lui „a zguduit pământul”.

Orchestra Simfonică din Londra a salutat „unul dintre cei mai mari compozitori ai Marii Britanii”, în timp ce ziarul Daily Telegraph l-a descris drept „un compozitor de avangardă care a devenit un mare domn al muzicii clasice britanice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.