Două compoziţii contemporane în premieră absolută - „Die Position der Unklarheit Op.191 Nr.3 - „Poziţia Incertitudinii”, de Mihnea Brumariu, şi Image trio pentru clarinet, vioară şi violoncel, de Stig Nordhagen, vor fi prezentate în Norvegia, în cadrul turneului de muzică clasică care reprezintă o nouă etapă din proiectul RoWay-NorMania, organizat de Asociaţia Florescu-Fernandez & Friends, în parteneriat cu Eikeset 4 med Strenger din Norvegia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unul dintre concertele susţinute de artiştii români şi norvegieni va avea loc în spaţiul neconvenţional al unui fost far, transformat în muzeu, la malul mării. Turneul include şi concerte în biserici, într-un teatru, dar şi într-o mânăstire. 

Între 5 şi 11 august, pe scenele norvegiene urcă în total şapte artişti, patru din România şi trei din Norvegia: Makcim Fernandez Samodaiev – violoncel, Monica Florescu – pian, Jeno Koppandi – vioară, Sandor Antal – viola, care vor interpreta lucrarea DIE POSITION der UNKLARHEIT compusă de Mihnea Brumariu, şi  Krisztina Eikeset – violoncel, Sigmund Eikeset – vioară, Stig Nordhagen – clarinet, pentru a aduce publicului piesa Image trio pentru clarinet, vioară şi violoncel.

Cele două lucrări semnate de Mihnea Brumariu (65 de ani) şi de Stig Nordhagen (56 de ani) sunt compuse special pentru proiectul RoWay-NorMania. Mai mult, lucrarea semnată de Mihnea Brumariu are în structura sa un tip de temă care duce cu gândul la teatrul Noh din Japonia, însă se regăseşte la fel de bine în abordările muzicale din Banat şi din Ardeal.


Unul dintre concertele susţinute de artiştii români şi norvegieni în cadrul turneului RoWay-NorMania va avea loc în spaţiul neconvenţional al unui fost far norvegian, transformat în muzeu, la malul mării. Turneul include şi concerte în biserici, într-un teatru, precum şi într-o mânăstire.

„Introducerea muzicii contemporane într-un proiect cu dimenisiune educativă are ca scop familiarizarea cu muzica secolului nostru, pentru publicul larg. Concertele camerale propuse au în vedere experimentarea propriu-zisă a unui repertroiu actual.” – au declarat pentru presă artiştii Monica Florescu şi Makcim Fernandez.

Programul complet al concertelor
5 august, ora 18.00 - Haugesund, Haugesund Kunstforening og Haugesund Billedgalleri;
6 august, ora 14.00 - Utstein, Kloster
8 august, ora 19.00 - Kragero, Kirke
9 august, ora 13.30 - Lindesnes, Lindesnes fyr Museum
10 august, ora 19.00 - Kristiansand, Kilden teater og konserthus;
11 august, ora 19.00 - Lillesand, Kirke

Proiectul RoWay-NorMania este construit ca un parteneriat româno-norvegian pentru promovarea artei contemporane şi se întinde pe durata unui an calendaristic. Turneul norvegian reprezintă etapa de mijloc a proiectului, în cadrul căruia vor mai avea loc şi manifestări educative, workshopuri, înregistrări, podcasturi cu povesti norvegiene pentru copii, concerte educative si activităţi care includ pictura si expoziţiile de pictură realizate de-a lungul proiectului in centre cu persoane cu dizabilităti din Sibiu şi Mediaş. RoWay-NorMania promovează de asemenea tinerii muzicieni, precum cvartetul Animato din Cluj-Napoca.  De asemenea, până la finalul proiectului vor mai avea loc şi flash-moburi si colaborari cu trupa de dans Young till Death. Proiectul se va finaliza cu o pictura murală concepută de artistul Claudiu Peţa.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.