Comitetul Patrimoniului Mondial a decis amânarea înscrierii Roşiei Montane în Patrimoniul UNESCO, la solicitarea Guvernului României, care a invocat arbitrajul internaţional în curs. „Noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost şi nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma acestui litigiu”, a susţinut ministrul Cultutii, George Ivaşcu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, la Manama, în Bahrain, că propunerea Guvernului României, de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una „întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român”, a transmis Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale..

Potrivit deciziei adoptate în unanimitate, se impune amânarea dosarului „datorită arbitrajului internaţional în curs”, în conformitate cu art. 159 al Ghidului Operaţional, a transmis MCIN, iar în cadrul dezbaterilor, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea, reprezentanţii mai multor state au considerat că cererea este întemeiată, susţine ministerul.

Astfel, reprezentanta Spaniei ar fi declarat că susţine propunerea de amânare, dacă din perspectivă legală această decizie va avea cel mai bun rezultat pentru România în dosarul de arbitraj, în timp ce reprezentantul Indoneziei a declarat că, după analizarea documentelor, apreciază decizia României ca fiind justificată, şi o consideră „neobişnuită, dar admirabilă”.

În acelaşi timp, reprezentantul Chinei a precizat că un caz similar, referitor la amânarea unei înscrieri, a fost supus dezbaterii de către Canada în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în Turcia, şi că solicitarea României nu este o premieră, potrivit Ministerului Culturii.

„Aşa cum am afirmat şi după şedinţa CSAT în care am informat asupra acestei teme sensibile şi importante pentru România, noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost şi nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat. Aşadar, Guvernul României a solicitat amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj  nr. ARB/ 15/ 31 - Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Decizia de astăzi este una raţională şi confirmă ca întemeiată acţiunea Guvernului României. Pe de altă parte, sunt mâhnit că atât în interiorul ţării, cât şi în afară, respectiv la Manama, acest subiect a fost tratat în mod propagandistic, uitându-se că tema Roşia Montană trebuie tratată cu seriozitate şi patriotism, ca ceea ce este, o prioritate de securitate naţională. Este grav că foşti demnitari ai statului român au preferat să facă lobby pe langă alte state împotriva intereselor României", a susţinut ministrul Culturii şi Identităţii Nationale, George Ivaşcu.

Singurul stat care s-a opus, într-o primă fază, amânării înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost Ungaria, a mai afirmat sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.