Comisia Naţională de Arheologie (CNA) a lansat către întreaga comunitate profesională invitaţia de a participa cu idei şi propuneri concrete de modificare a criteriilor pentru înscriere şi promovare în Registrul Arheologilor din România (RAR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerile pot fi făcute până pe 20 iulie, inclusiv, la adresa de corespondenţă patrimoniu.cultural@cultura.ro.

În luna iunie, Comisia Naţională de Arheologie a ameninţat, într-o scrisoare deschisă, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu o grevă pe perioadă nelimitată, din cauza anumitor puncte incluse în Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 43/2000 privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional. 

Pe 5 iulie, a avut loc întâlnirea ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer-Daniel Breaz, cu Biroul Executiv al Comisiei Naţionale de Arheologie, pentru discutarea Proiectului de Lege.

Reprezentanţii Comisiei Naţionale de Arheologie au prezentat ministrului punctul lor de vedere referitor la respingerea fermă a transferării către Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare în Cultură a rolului de atestare a debutanţilor/ specialiştilor/ experţilor în domeniul cercetării arheologice. Acest punct de vedere şi argumentaţia aferentă au fost depuse oficial la Registratura MCIN la sfârşitul întâlnirii de către Biroul Executiv al Comisiei Naţionale de Arheologie, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul cultura.ro.

În plus, reprezentanţii Direcţiei Patrimoniu Cultural au prezentat cele două proceduri de infrigement iniţiate împotriva statul român referitoare la atestarea profesională în domeniul culturii.

Din discuţiile purtate au reieşit cu claritate mai multe puncte, părţile punându-se de acord asupra următoarelor:

- retragerea articolului incriminat (art. 12, litera l prim) şi păstrarea în viitor a unei formule legale de atestare care să implice exclusiv Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, alături de Comisia Naţională de Arheologie în atestarea gradelor profesionale în arheologie; procedura aferentă va fi însă îmbunătăţită şi actualizată, inclusiv faţă de reglementările europene la care România este parte.

- formularea, în termen de 30 zile, a unor principii şi criterii actualizate din partea CNA, riguroase pentru înscriere şi promovare în RAR (Registrul Arheologilor din România). În acest sens, Comisia va propune imediat un grup de lucru propriu care să activeze în colaborare cu funcţionarii de specialitate din cadrul MCIN.

- membrii CNA au sesizat ministrului blocarea la nivel administrativ a modificărilor legislative mai vechi la OG 43/2000, după ce acestea au fost aprobate de către Senatul României. Breaz a asigurat că se vor face demersuri pentru identificarea situaţiei de fapt şi măsuri concrete pentru deblocarea acestor reglementări benefice pentru procedurile de autorizare.

- Comisia va solicita convocarea unei noi întâlniri de lucru cu participarea conducerii MCIN şi a direcţiei de resort, respectiv a reprezentanţilor desemnaţi ai CNA, în perioada de 30 zile stabilită pentru analiza progreselor concrete în pregătirea modificărilor legislative agreate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.