Comisia Naţională a României pentru UNESCO susţine necesitatea salvării Secţiei Etnografice în Aer Liber a Muzeului Naţional Bran, obiectiv cultural important.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne exprimăm sprijinul faţă de entităţile care susţin necesitatea salvării acestui important obiectiv cultural şi solicităm autorităţilor competente identificarea unei soluţii pentru a preîntâmpina degradarea sau distrugerea acestui patrimoniu cultural naţional, în conformitate cu Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice", se arată într-un comunicat al CNR UNESCO. 

Secţia Etnografică în Aer Liber este organizată încă din anul 1960 în parcul din vecinătatea Castelului Bran, iar pe o suprafaţă de 9610 mp prezintă principalele tipuri de gospodării şi locuinţe, anexe gospodăreşti, construcţii economice şi instalaţii de prelucrare a lemnului şi ţesăturilor de lână, acţionate hidraulic.

Ansamblul cuprinde 18 monumente de arhitectură populară tradiţională cu caracter unicat şi o vechime din secolele XVIII - XX.

O acţiune de protest cu tema salvarea patrimoniului naţional aflat în Secţia Etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran, care se află în prezent în procedură de evacuare, a avut loc miercuri, între orele 11.00 şi 15.00. 

Săptămâna aceasta, Ministerul Culturii a anunţat că face demersurile juridice necesare cu privire la situaţia terenului intravilan din localitatea Bran, pe suprafaţa căruia funcţionează Secţia Etnografică în Aer Liber, parte a Muzeului Naţional Bran, care se află în procedură de evacuare. Instituţia precizează că anul acesta nu a primit o nouă înştiinţare de vânzare în vederea exercitării dreptului de preempţiune conform art. 4 din Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările ulterioare.

"Ne exprimăm încrederea că rezolvarea situaţiei juridice privind terenul retrocedat va conduce la o soluţie privind protejarea patrimoniului cultural existent într-un spaţiu dedicat culturii tradiţionale", precizează Ministerul Culturii într-un comunicat remis News.ro.

Liviu Brătescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, a avut luni o întrevedere cu managerul instituţiei de cultură, Mihail Ion Gorgoi, alături de reprezentanţii legali ai instituţiei muzeale de la Bran şi cu cei ai unuia dintre proprietarii - moştenitori ai terenului. În urma discuţiilor, marţi, la sediul Muzeului Naţional Bran, reprezentanţii Biroului Executorului Judecătoresc şi avocatul unuia dintre moştenitori s-au întâlnit pentru a conveni asupra Somaţiei transmise la data de 07.11.2019 privind evacuarea imobilului teren situat în Bran, str. I.G.Stoian, în baza Dosarului de executare nr. 553/2019 aflat pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.