Comisia Europeană colaborează cu platformele online pentru combaterea dezinformării şi a lansat o pagină web dedicată demontării miturilor şi verificării factuale în ceea ce priveşte pandemia de Covid-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma primei reuniuni cu platformele online, la începutul lunii martie, vicepreşedinta Comisiei pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová, a organizat, pe 27 martie, o teleconferinţă cu reprezentanţi ai Google, Facebook, Twitter, Microsoft, Mozilla şi ai asociaţiei comerciale EDiMA, pentru a primi informaţii actualizate cu privire la răspândirea dezinformării legate de pandemia de coronavirus.

Platformele, toate semnatare ale Codului de bune practici privind dezinformarea, au informat că măsurile luate în ultimele săptămâni au contribuit la accesul sporit la informaţii oficiale (cum ar fi cele publicate de OMS sau de autorităţile naţionale de sănătate), precum şi la retrogradarea şi eliminarea conţinutului dăunător. Platformele au confirmat că există un flux constant de informaţii false şi dăunătoare, în principal legate de sănătate, pe care le elimină în număr mare. În mod similar, acestea au pus în aplicare măsurile de eliminare a anunţurilor legate de echipamente de protecţie, precum măştile. Cu toate acestea, există lipsuri în aplicarea pe deplin a acestor noi politici.

Vicepreşedinta a îndemnat întreprinderile să facă schimb de date relevante cu cercetătorii, cu verificatori ai veridicităţii informaţiei, precum şi să colaboreze cu autorităţile din toate statele membre şi să facă schimb de modele de conţinut eliminat, inclusiv cu Comisia.

„Salut măsurile ferme luate de platforme şi sprijin abordarea axată pe facilitarea accesului la surse oficiale şi, în acelaşi timp, pe eliminarea conţinutului dăunător şi a practicilor abuzive sau înşelătoare. Cu toate acestea, atât platformele, cât şi autorităţile mai au multe de făcut. Platformele trebuie să îşi intensifice eforturile pentru a pune în aplicare pe deplin noile politici şi pentru a oferi mai multe dovezi că măsurile lor funcţionează. De asemenea, este la fel de important să ne intensificăm capacităţile analitice şi să ne coordonăm mai bine răspunsul la informaţiile dăunătoare”, a transmis Jourová, se arată într-un comunicat.

Platformele au constatat că a crescut traficul pe site-urile surselor oficiale, în special pentru chestiuni referitoare la sănătate, şi au subliniat nevoia de a se menţine o calitate superioară a conţinutului respectiv în toate limbile.

De la izbucnirea crizei, Comisia a lansat un site dedicat răspunsului la coronavirus. Pe 30 martie, a lansat o secţiune dedicată luptei împotriva dezinformării în ceea ce priveşte pandemia de coronavirus, furnizând materiale pentru a demonta mituri şi a facilita verificarea factuală.

În paralel, Serviciul European de Acţiune Externă desfăşoară activităţi de analizare şi expunere a dezinformării cu privire la pandemie, provenită de la actori şi surse externe. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul euvsdisinfo.eu.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.