Colecţia de opere de artă a arhitectului Ieoh Ming Pei şi a soţiei sale Eileen Loo a fost vândută, la licitaţia organizată la Paris, New York, Los Angeles şi Hong Kong, contra sumei de 33 de milioane de euro (taxe incluse), a anunţat miercuri casa Christie's, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Estimarea a fost stabilită de experţii casei la 22,6 milioane de euro. Catalogul a inclus o selecţie excepţională de picturi, desene, lucrări pe hârtie şi sculpturi semnate de mari artişti occidentali şi orientali, adunate de celebrul arhitect american de origine chineză, cel care a conceput Piramida de la Luvru, şi de soţia sa, în cursul celor 72 de ani de căsătorie. 

Piesa principală a colecţiei, o pânză de Barnett Newman, a atins la New York suma de 948.000 de euro.

La Paris, marţi seară, licitatori din 20 de ţări şi-au disputat trei opere de Jean Dubuffet, între care "La Brouette" (1964), adjudecată la 634.000 de euro, cu mult peste estimarea de 550.000 de euro. "Voyage du grand nuage" (1955) a ajuns să fie vândută cu suma de 125.000 de euro iar "La Chaise bleue" (1967), cu 262.000 de euro. 

La Hong Kong, o operă a pictorului Zao Wou-Ki de origine chineză, unul dintre maeştri abstracţiei lirice, a fost cumpărată pentru aproximativ 6,2 milioaen de euro. 

Ieoh Ming Pei şi soţia sa Eileen s-au căsătorit în 1942. Premiat cu Pritzker în 1983, arhitectul a murit pe 16 mai, la vârsta de 102 ani, la New York, la cinci ani după soţia sa. 

Pei este considerat drept unul dintre cei mai mari arhitecţi ai secolului al XX-lea: în afară de Piramidă şi de Turnul Băncii Chineze din Hong Kong, Muzeul de Artă Islamică din Doha, Rock and Roll Hall of Fame din Cleveland, clădirea din partea estică a Galeriei Naţionale de Artă de la Washington se află printre realizările sale cele mai cunoscute. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.