O colecţie de pictură ce a aparţinut omului politic Corneliu Vadim Tudor este scoasă la licitaţie săptămâna viitoare, marţi, 25 aprilie, prin Casa de Licitaţii A10 by Artmark, în cadrul unei sesiuni mai largi dedicate Artei Româneşti Moderne şi Contemporane.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele câteva zeci de picturi româneşti, care conturează pasiunea colecţionarului Corneliu Vadim Tudor pentru valorile tradiţionale, sunt semnate de importanţi artişti români precum Gheorghe Petraşcu, Rudolf-Schweitzer Cumpăna, dar şi Sorin Ilfoveanu. Mica colecţie de pictură, de gust şi atmosferă clasice, apare la aproximativ zece ani interval de la punerea în licitaţie, de către familie, în anii 2014-2015, a colecţiei acestuia de carte românească şi artefacte istorice, dintre care unele au rămas în memoria pieţei de artă, iar altele au intrat ulterior în expunerea muzeală.

Printre lucrările cu tematică tradiţională din colecţia Corneliu Vadim Tudor remarcăm un ulei de mari dimensiuni de Rudolf-Schweitzer Cumpăna, unul dintre autorii preferaţi ai colecţionarului, intitulată „Odihnă la câmp”, înfăţişând un ţăran ostenit  după munca câmpului, ce desface o legătură de ceapă, pregătind o masă simplă. Pictura are un preţ de pornire de 1.800 de euro. O altă lucrare dragă colecţionarului, în licitaţie, este acuarela „Casă ţărănească”, semnată de maestrul Gheorghe Petraşcu, având un preţ de pornire de 1.500 de euro.

În 2015, a fost pusă în licitaţie prin Casa de Licitaţii A10 by Artmark colecţia de cărţi rare, manuscrise şi autografe ce a aparţinut lui Corneliu Vadim Tudor, adjudecată atunci cu peste 64.000 de euro. Între cele mai importante piese au fost: trei semnături olografe ale lui Napoleon Bonaparte, adjudecate pentru 7.000 de euro, precum şi manuscrisul de călătorie al lui Badea Vasile (un continuator al lui Badea Cârţan), care conţinea peste 100 de notaţii olografe ale autorităţilor vremii, adjudecat cu 5.000 de euro.

Alături de operele ce provin din colecţia Corneliu Vadim Tudor, în cadrul mai larg al licitaţiei tematice, sunt puse în vânzare şi opere de artă din colecţia istorică a inginerului arhitect Eugen Georgeacopol, precum „Crizanteme” de Kimon Loghi (preţ de pornire 900 de euro); „Grădina cu bujori” de Marius Bunescu (preţ de pornire 800 de euro); „Turci” de Iosif Iser (preţ de pornire 700 de euro) ori „Natură statică cu Hermes şi mărgele”, semnată de Aurel Bordenache (preţ de pornire de 400 de euro).

În cadrul „Licitaţiei de Artă Modernă şi Contemporană, inclusiv o selecţie din colecţia familiei Corneliu Vadim Tudor” vor fi scoase la licitaţie peste 200 de opere de artă semnate de maeştrii picturii şi sculpturii româneşti, la preţuri de pornire foarte accesibile, specifice reţetei democratice de stabilire a preţului prin licitaţie. Operele ce provin din cele două colecţii istorice sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă şi pot fi admirate până marţi, 25 aprilie, în intervalul orar 10:00-20:00. „Licitaţia de Artă Modernă şi Contemporană, inclusiv o selecţie din colecţia familiei Corneliu Vadim Tudor”, va avea loc marţi, 25 aprilie, ora 19:00, în sala de licitaţii de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.