O serie de evenimente dedicate coregrafei avangardiste de origine română Iris Barbura, în oraşele Bucureşti şi Berlin, vor fi organizate, între 25 aprilie şi 15 iulie, de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) şi Fundaţia Alexander şi Renata Camaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 25 aprilie, de la ora 19.30, la Sala Stere Popescu din bulevardul Mărăşeşti 80-82, sunt programate spectacolele "Tribute to Iris Barbura", în coregrafia artistei americane Beth Soll, şi solo-ul "Iris", creat de Beth Soll în amintirea profesoarei sale de dans, Iris Barbura. 

Reprezentaţia de la Bucureşti precede premiera berlineză a spectacolelor "Tribute to Iris Barbura" şi "Iris", care vor avea loc pe 28 aprilie, de la ora 19.30, în spaţiul Camaro Haus al Fundaţiei Alexander şi Renata Camaro, precum şi vernisajul amplei expoziţii retrospective omonime, găzduită de Camaro Haus între 28 aprilie şi 15 iulie.

Derularea spectacolului "Tribute to Iris Barbura" la Berlin şi realizarea cărţii beneficiază de sprijinul Institutului Cultural Român din Bucureşti şi a Rumänisches Kulturinstitut din Berlin.

Proiectul "Tribute to Iris Barbura" este rezultatul colaborării dintre CNDB, Deutsches Tanzarchiv Köln şi Fundaţia Alexander şi Renata Camaro, iar prezentarea la Berlin a expoziţiei şi spectacolului omonim confirmă impactul internaţional al artei lui Iris Barbura.

Dansatoarea şi coregrafa de origine română Iris Barbura (1912-1969) a fost activă la nivel internaţional: Bucureşti, Berlin şi, mai târziu, Ithaca (SUA) sunt repere importante în parscursul ei.

Cariera lui Iris Barbura îşi atinge apogeul în Berlinul postbelic: acolo, artista a strălucit în dansuri elegante, energice şi ludice.

Pentru cabaretul artistic de factură suprarealistă "Die Badewanne", constituit în jurul lui Alexander Camaro, ea a conceput coregrafii experimentale după capodopere ale modernismului clasic, bunăoară după "Femme assise", tabloul în mai multe variante al lui Picasso. La începutul anilor 1950, Barbura emigrează în SUA, unde ţine cursuri de dans. Devine, pentru elevii ei, o personalitate artistică influentă.

O expoziţie cu circa 80 de exponate provenind din colecţii private şi publice - între care picturi, desene, fotografii, scrisori, costume şi măşti - ilustrează stilul deopotrivă elegant, energic şi spectaculos al lui Barbura: un fascinant capitol al istoriei româno-germane a dansului din perioada 1920-1950 e revalorificat pentru prima oară şi prezentat pe 29 aprilie, la Berlin.

Publicaţia care însoţeşte acest proiect e concepută ca o "carte de laborator“: ea strânge pentru prima oară între două coperte cercetări aprofundate asupra vieţii şi a operei lui Iris Barbura, oferind astfel acces la o biobibliografie în care se împletesc istoria dansului românesc şi a celui german din anii 1920-1950.

Biletele pentru evenimentul găzduit de Sala Stere Popescu a CNDB pe 25 aprilie, care va include spectacolele "Tribute to Iris Barbura" şi "Iris", costă 35 de lei, preţ întreg, sau 20 de lei, preţ redus, şi se pot achiziţiona online, de pe www.kompostor.ro, sau de la sala Stere Popescu înainte de începerea spectacolului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.