Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a clarificat, printr-un comunicat de presă emis marţi, că nu există nicio legătură între modificarea abonamentelor distribuitorilor de servicii şi publicarea listei televiziunilor ”must-carry” pe site-ul instituţiei, contrar unor informaţii apărute în presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comunicatul a fost emis după ce Gabriel Tufeanu a citit o ştire la începutul şedinţei forului audiovizual privind modificarea abonamentelor unor distribuitori de servicii de programe din cauza publicării pe site-ul instituţiei a Listei staţiilor TV pentru 2017, în vederea aplicării principiului “must carry”. 

”Consider că ar trebui să comunicăm faptul că lista must carry şi CNA nu are absolut nicio interferenţă cu preţurile practicate de operatorii de cablu. De aici reiese că noi am modificat lista, pe care nici nu am modificat-o, este identică cu cea de anul trecut, nici măcar nu am făcut-o noi, ci am luat la cunoştinţă de ea, dar pare că CNA influenţează preţurile anumitor companii, ceea ce nu este corect”, a spus Gabriel Tufeanu.

”Având în vedere prevederile art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi dispoziţiile art. 10 din Decizia CNA nr. 72/2012, CNA precizează că nu există nicio legătură între modificarea abonamentelor distribuitorilor de servicii şi publicarea listei must-carry, cu atât mai mult cu cât, comparativ cu cea publicată anul trecut, lista valabilă pentru anul 2017 cuprinde aceleaşi programe de televiziune, cu foarte mici modificări în privinţa ierarhizării lor”, arată comunicatul CNA, redactat de Biroul de Comunicare şi Relaţii cu Publicul. 

Reprezentanţii CNA au citat articolul 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căruia orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte.

”Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă. (2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei”, mai prevede articolul.

Comunicatul forului audiovizual menţionează şi articolul 10 din Decizia CNA nr. 72/2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie, potrivit căruia lista ”must carry” se publică anual de către instituţie, până cel mai târziu la data de 1 februarie.

”(1) Lista serviciilor de programe de televiziune difuzate de radiodifuzorii ce se retransmit în regim must carry, potrivit dispoziţiilor art. 82 din Legea audiovizualului, denumită în continuare lista must carry, se publică anual de către CNA, până cel mai târziu la data de 1 februarie. (2) Lista must carry cuprinde şi serviciile de programe declarate libere la retransmisie de către fiecare radiodifuzor privat, în ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă, măsurat potrivit procedurii stabilite la art. 45 al Legii audiovizualului şi comunicat, prin intermediul ARMA, radiodifuzorului respectiv”, arată articolul.

Şedinţa CNA se desfăşoară în prezenţa tuturor celor 11 membri - Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Bogdan Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Eva Borsos, Valentin-Alexandru Jucan şi Florin Gabrea, şi este prezidată de Radu Bogdan Herjeu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.