Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) le reaminteşte radiodifuzorilor că au obligaţie de a trata cu decenţă şi responsabilitate cazul de la Caracal, precum şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Având în vedere modul în care a fost prezentat cazul crimelor de la Caracal, membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului le reamintesc radiodifuzorilor obligaţia de a trata cu decenţă şi responsabilitate acest subiect şi de a respecta, în cadrul programelor audiovizuale, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, protecţia demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine, precum şi asigurarea informării corecte - prevăzute în legislaţia audiovizualului", se arată într-un comunicat al CNA. 

Potrivit Consiliului, direcţia de specialitate din cadrul CNA va realiza o monitorizare de linie pentru a evalua modul în care radiodifuzorii reflectă acest subiect.

"Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire", potrivit Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. 

"În cazul situaţiilor de suferinţă umană, al dezastrelor naturale, accidentelor sau al actelor de violenţă, furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a respecta imaginea şi demnitatea persoanelor aflate în astfel de situaţii (Art.45-1).


În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă", conform prevederilor legislaţiei audiovizualului (Art.64-1). 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.