Televiziunea Antena 1 a fost amendată cu 15.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), marţi, pentru ediţia emisiunii „iUmor” care a fost difuzată pe 29 octombrie şi a conţinut limbaj şi comportament trivial şi obscen.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cum justifică colegii dumneavoastră şi dumneavoastră, care trebuie să îi reprezentaţi, faptul că se vorbeşte despre cum s-a masturbat cineva? Este o chestiune de umor? De ce s-a vorbit un sfert de oră despre masturbare? Ce e interesant la acest subiect?”, a întrebat-o Dorina Rusu pe reprezentanta postului.

„În cadrul unei ediţii de «iUmor», care durează vreo două ore şi jumătate, sunt destul de echilibrate aceste numere de umor, care nu constau numai în vulgarităţi. Pe lângă numerele de stand-up, care au o notă de picanterie şi un limbaj trivial - care este blurat întotdeauna, dincolo de aspectul că există marcajul 12 pe emisiune - există numere de circ, numere de parodie, numere de muzică, numere de teatru, pe care probabil că în reclamaţiile asumate care vin la CNA nu se vor regăsi”, a spus Norina Ionescu, reprezentanta Antena 1 la CNA.

„Nu ştiu ce e interesant (la acest număr, n.r.). Umorul a constat probabil în inadecvarea clară a acelui concurent, care a spus că i-a venit ideea cu două zile înainte, şi stupoarea pe care a avut-o juriul apropo de momentul ridicol pe care el l-a considerat a fi unul de umor (…) Toate aceste scene sunt după ora 20.00. Limbajul nu este acelaşi în decursul a două ore şi jumătate (…) Gestul de a fuma este blurat de fiecare dată”, a adăugat Norina Ionescu.

Gabriel Tufeanu a spus că emisiunea „iUmor” prezintă „numai vulgarităţi”. 

„Emisiunile, nu emisiunea sau secvenţa, ci emisiunile «iUmor» sunt de la cap la coadă, cu excepţia publicităţii, numai vulgarităţi. Aceasta este emisiunea”, a spus Gabriel Tufeanu.

„Faptul că ei spun că blurează sau că bagă «bip» (…) e ca în acel test care umblă pe internet, unde lipsesc nişte litere sau sunt întoarse şi, totuşi, oamenii îl citesc fără nici un fel de problemă. Adică mie mi se pare că scapă mult mai uşor băgând nişte «bip»-uri, când toată lumea ştie ce spun ei acolo”, a spus Radu Herjeu, care a propus amenda.

Amenda a a fost dată în baza articolului 18, alineatul 1, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producţii care prezintă scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen.

Gabriel Tufeanu a propus la rândul său o amendă de 50.000 de lei, care nu a trecut la vot. „Mie mi se pare foarte suburbană emisiunea. Poate că conceptul emisiunii e bun. Vocabularul…”, a spus el.

În aceeaşi şedinţă, CNA a dat o somaţie publică pentru Antena 3, deoarece a încălcat prevederile articolului 40, alineatul 5 din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „Sinteza zilei” (ediţia din data de 14 septembrie).

O altă somaţie publică a fost dată de CNA pentru TVR 1, pentru nerespectarea prevederilor articolului 64, alineatul 1, literele a şi b din Codul audiovizualului în emisiunea „Dosar România” (ediţia din data de 30 decembrie).

CNA a mai hotărât să emită o decizie de intrare în legalitate în privinţa spotului publicitar aferent campaniei de promovare a produsului Toortitzi (Alka Breakers, Toortitzi cu sare, Concert - 30 sec), spot difuzat de posturile de televiziune Antena 1, Kanal D şi Pro TV fără a ţine seama de dispoziţiile articolului 29, alineatul 1, litera f din Legea audiovizualului 504/2002 (perioada de monitorizare: 01-24 septembrie).

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.