Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a stabilit, joi, lista posturilor de televiziune care trebuie retransmise obligatoriu (”must carry”) în 2017 de toţi operatorii de cablu din România, între care se numără atât Antena 1, cu un indice annual de audienţă de 573.544.000 de telespectatori în 2016, cât şi Telestar 1, cu un indice anual de audienţă de 5 telespectatori.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Serviciile de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, care vor face parte din lista ”must carry” în 2017 sunt: Antena 1, Kanal D, România TV, Antena 3, Naţional TV, Prima TV, Antena Stars, B1 TV, Digi 24, Realitatea TV, Favorit TV, Happy Channel, Kiss TV, Taraf TV, Trinitas, ZU TV, U TV, Music Channel, National 24 Plus, TV H, Inedit TV, Hit Music, Neptun TV, Speranţa TV, Naşul TV, Alfa Omega Tv, Credo TV, Travel Mix, eStrada TV şi Telestar 1.

Din lista televiziunilor ”must carry” vor face parte şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3, precum şi studiourile teritoriale Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

La listă se adaugă şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte: TV5 şi Moldova 1, care a fost amânat până la rezolvarea de către Compania ”Teleradio-Moldova” a problemelor ce vizează transmisia programului Moldova 1 pe teritoriul României.

Lista televiziunilor ”must carry” în 2017 va fi publicată pe site-ul CNA. Articolul 81 din Legea audiovizualului prevede: ”Consiliul va publica anual lista cuprinzând serviciile de programe care beneficiază de autorizaţia de retransmisie”.

”Mi se pare inadmisibil să obligăm o companie de cablu să transmită pe cablu o televiziune care are un telespectator sau 139 de telespectatori. În felul ăsta, legea a încurajat existenţa unor televiziuni care nu-şi justifică existenţa. Să obligi un radiodifuzor, în loc să aibă libertatea să aleagă un post local sau un post regional care are mult mai mulţi telespectatori şi o mult mai mare audienţă în zona în care difuzează, să transmită o televiziune la care nu se uită nimeni. Nu noi, legislaţia (…) Sper ca anul viitor să se rezolve acest lucru şi «must carry» să mai ţină cont şi de faptul că «must» ar trebui să fie un «must» pentru interesul public”, a spus Radu Bogdan Herjeu.

De aceeaşi părere a fost şi Gabriel Tufeanu, care a glumit spunând că şi teletextul va face parte din lista ”must carry”.

”Nu e normal ca poziţia 45, nu contează cum se numeşte canalul respectiv, să fie în «must carry». Nu se poate aşa ceva. Şi noi dorim ca televiziunile să aibă un nivel. Păi, cum să fie dacă toată lumea e în «must carry»? Şi teletextul o să fie în «must carry». Propun concret să trimitem un amendament, să propunem modificarea articolului 82 din 504 şi să aprobăm, să cerem un «must carry» real”, a spus Gabriel Tufeanu.

Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă, arată articolul 82 din Legea audiovizualului.

Potrivit aceluiaşi articol, distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există, criteriul de departajare fiind ordinea descrescătoare a audienţei.

”În mediul rural, pentru reţele cu mai puţin de 100 de abonaţi Societatea Română de Televiziune poate asigura gratuit recepţia programelor publice, în vederea retransmisiei”, mai arată articolul.

De asemenea, articolul 82 din Legea audiovizualului prevede că în localităţile în care o minoritate naţională reprezintă o pondere mai mare de 20% distribuitorii vor asigura şi servicii de transmitere a programelor care sunt libere la retransmisie, în limba minorităţii respective. Astfel, din lista ”must carry” 2017 va face parte şi Erdely TV, program regional în limba maghiară.

”În limita posibilităţilor, distribuitorii care retransmit servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice vor include în ofertele lor de programe serviciile publice ale Societăţii Române de Radiodifuziune, ale unui program de radiodifuziune naţional şi ale unui program de radiodifuziune local, private”, mai arată articolul 82 din Legea audiovizualului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.