Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marţi, un spot de informare privind legislaţia electorală realizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în care alegătorii sunt îndemnaţi să nu îşi vândă votul şi să sesizeze la 112 orice încălcare a legii electorale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Prin spotul nostru urmărim informarea cetăţenilor indiferent dacă îşi doresc să participe la vot sau nu. În cazul în care îşi doresc participarea, indiferent de opţiunea politică, unul dintre criteriile de desfăşurare a campaniei electorale trebuie să aibă în vedere informarea alegătorilor, să fie în cunoştinţă de cauză asupra modalităţii în care îşi pot exprima votul, drepturile pe care el au în cadrul procesului electoral, care sunt prescripţiile pe care le au şi la ce riscuri se supun atunci când încalcă pachetul legislativ referitor la prevederile electorale. Nu dorim să transformăm această campanie de informare într-un de imagine a MAI. Este o singură referire la MAI, la final, pentru a şti cui i se adresează campania. Ne-am dorit prin cele trei personaje să atingem un spectru destul de larg de categorii sociale. Mesajele sunt doar informative, are acest clip şi o trimitere către site-ul nostru, unde cei interesaţi găsesc explicaţii amănunţite”, a spus Iulian Drăgoi, reprezentantul MAI.

Spotul prezintă trei personaje - un vânzător, un cadru didactic şi o tânără - care transmit mesajele: ”O viaţă întreagă am vândut la taraba asta, dar votul nu l-am vândut niciodată”, ”Am educat multe generaţii de elevi şi pe toţi i-am învăţat să fie cinstitiţi, responsabili şi corecţi”, respectiv ”Acţiunile mele îmi decid viitorul. Sunt responsabilă pentru votul meu”.

La finalul spotului, care durează aproximativ 26 de secunde, apare mesajul: ”Sesizează la 112 orice încălcare a legii electorale. O campanie de informare a Ministerului Afacerilor Interne”.

Gabriel Tufeanu a spus că spotul ar putea fi mai ”focusat”. ”Nu putem trata o singură problemă cu care ne-am întâlnit până acum într-un spot, pentru că ar fi însemnat că le ignorăm pe celelalte”, a spus reprezentantul MAI.

Răsvan Popescu a sugerat ca, pe viitor, spoturile să fie realizate de o agenţie specializată.

”Poate în viitor apelaţi la o agenţie specializată. Un mesaj profesionist ajunge mai bine la telespectatori. Aşa, sunt nişte oameni rigizi care stau şi spun nişte lucruri acolo”, a spus Răsvan Popescu.

Spotul a fost aprobat în unanimitate de toţi membrii CNA prezenţi la şedinţă - Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Bogdan Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda şi Orsolya Eva Borsos.

Un spot al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) nu a fost aprobat de CNA, întrucât nu transmitea un mesaj de interes public, fiind vorba despre indemnizaţia pentru preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora.

Membrii CNA au votat şi recomandarea de reducere a duratei unui alt spot realizat de AEP, de aproximativ 1,2 minute.

”Nici măcar competitorii electorali nu au voie să îşi facă un spot atât de lung”, a spus Monica Gubernat.

Acordul CNA a fost solicitat de MAI şi AEP în baza articolului 10, alineatul 5 din Decizia nr. 592 din 18 octombrie 2016 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a camoaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputraţilor şi a Senatului. ”La finalul calupurilor de spoturi publicitare electorale vor fi inserate spoturi de interes public, cu caracter informativ privind legislaţia electorală, puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Interne şi Autoritatea Electorală Permanentă, cu acordul CNA”, arată articolul. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.