Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis, joi, să amendeze postul de televiziune B1 cu 10.000 de lei pentru încălcări ale legii în emisiunile "Lumea lui Banciu" şi "Dosar de politician".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate pentru modul în care a fost prezentat cazul Ditrău în spaţiul audiovizual.

Potrivit CNA, au fost monitorizate 11 posturi de televiziune şi 4 posturi de radio, în perioada 28 - 31 ianuarie 2020. Ca urmare a sesizărilor primite, la această perioadă s-au adăugat şi zilele de 01.02.2020 pentru postul Digi 24, respectiv 02.02.2020 pentru postul B1 TV.

Constatând încălcări ale legislaţiei audiovizualului, membrii Consiliului au decis sancţionarea postului B1 TV cu amendă de 10.000 de lei pentru că, în emisiunea "Lumea lui Banciu" din data de 30.01.2020, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 47 alin. (3) şi nici pe cele ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, iar în emisiunea "Dosar de politician", ediţia din 02.02.2020, a încălcat dispoziţiile art. 67 şi pe cele ale art. 70 din Codul audiovizualului.

Conform Legii audiovizualului, radiodifuzorul, B1, nu a respectat prevederile din Art. 47, care precizează că "sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice".

De asemenea, B1 a încălcat şi prevederile din Art. 67 - "În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii".

În cazul emisiunii "Dosar de politician", radiodifuzorul nu a respectat Art. 70 - (1) potrivit căruia "în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora".

În aceeaşi şedintă, CNA a sancţionat postul Realitatea Plus cu amendă de 5.000 de lei pentru ediţia din data de 31.01.2020 a emisiunii „Realitatea Românească”, în cadrul căreia s-a dezbătut un subiect legat de sistemul de sănătate fără a se ţine cont de prevederile art. 66 din Codul audiovizualului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.