Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marţi, eliberarea de licenţe audiovizuale digitale pentru difuzarea în sistem digital terestru a posturilor TVR 1, TVR 2 şi studiourilor teritoriale Cluj, Craiova, Timişoara, Iaşi, Târgu Mureş, acordarea de licenţe digitale pentru TVR 3 şi TVR HD, precum şi modificarea structurii de program pentru studioul teritorial Cluj şi TVR HD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu vrem decât să ne aliniem la ultimele cereri ale legislaţiei. Am început să emitem pe SNR (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.) pe primul MUX (multiplex digital, n.r.) şi ne trebuie, conform legii, aceste licenţe. Restul sunt nişte mici modificări de structură, la Cluj şi la HD. Sunt 5 - 6 procente. Nu sunt lucruri spectaculoase. Vrem numai să creştem producţia proprie. Cred că e normal şi că suntem în asentimentul dumneavoastră. Şi, încet-încet, să creştem şi difuzarea de producţie europeană. În mare, astea sunt solicitările deocamdată. Sperăm ca în viitor să venim cu mai multe solicitări şi mai bune, deoarece suntem în elaborarea unui plan de rebranduire a televiziunii publice”, a spus Cristian Zgabercea, producător general al televiziunii publice, în timpul şedinţei CNA.

Nicolae Voican, reprezentant al TVR, a spus, de asemenea, în timpul şedinţei, că modificarea structurii serviciului de program pentru TVR HD a fost necesară pentru a fi armonizată cu celelalte canale.

”În 2015, odată cu închiderea transmisiei analogice, cu acordul CNA, noi retransmitem pe reţeaua de emiţătoare digitale terestre a SNR-ului toate programele noastre. În momentul actual, SNR-ul spune că are o acoperire de peste 80% în populaţie şi undeva la 70% - 75% în teritoriu cu digital-terestru. Ei se vor dezvolta probabil când vor termina licitaţia. Atunci acoperirea va fi conform licenţei ANCOM undeva la 90% în populaţie. Noi fiind acolo, populaţia este obişnuită cu canalele recepţionate în digital terestru şi considerăm oportun să obţinem aceste licenţe. La TVR HD modificarea structurii serviciului de program s-a făcut să fie armonizată cu celelalte canale, deoarece structura de program era aprobată de CNA pe Decizia 277, drept pentru care acum am trecut-o să fie la fel cu emisia de pe satelit”, a spus Nicolae Voican.

Răsvan Popescu, preşedintele şedinţei, a rezumat solicitarea TVR spunând că televiziunea publică va transmite în continuare pe sistemul analogic terestru până în anul 2019 şi, în paralel, va funcţiona - deocamdată în regim experimental - pe MUX 1, pentru care solicită licenţele digitale.

”Suntem pe analogic numai cu TVR 1”, a precizat Cristian Zgabercea.

La cererea lui Radu Călin Cristea, Cristian Zgabercea a declarat că în legătură cu schimbarea modului de finanţare a TVR de la 1 februarie, reprezentanţii au lucrat la un buget care este aproape finalizat.

”Conform legii, de la 1 februarie ni s-ar schimba structura finanţării. Pot să vă spun că noi deja lucrăm la un buget pe ce s-a comunicat public. Adică iniţiatorii legii au spus public că vor fi 34 de lei pe cetăţean. Lucrăm la bugetul ăsta, este aproape gata. Deocamdată nu am fost contactaţi de Ministerul de Finanţe sau de o altă autoritate a statului român să vedem cum se va întâmpla. Probabil că în paralel vor începe nişte modificări pe legea 41, sunt nişte lucruri care trebuie să se coreleze între ele”, a spus Cristian Zgabercea.

”Aşteptăm un semnal de la Ministerul de Finanţe, fiindcă el va fi operatorul de credite. Deocamdată noi suntem pregătiţi cu ce putem noi face - buget, organizarea departamentului financiar pe un alt tip de contabilitate. Suntem pregătiţi să venim în întâmpinare. Din păcate, văd că sunt destul de multe probleme până se aşează noul guvern. Noi am trimis astăzi o scrisoare către Ministerul de Finanţe la care încercăm să ne autoinvităm, dar nu putem mai mult”, a adăugat el. 

Radu Călin Cristea le-a sugerat reprezentanţilor TVR să fie ”mai nervoşi, mai agitaţi”.

”Noi am suspus dezbaterii publice această situaţie. Acesta este rezultatul discuţiilor. Nu va influenţa în niciun fel deocamdată serviciul nostru către populaţie. Această schimbare a formei de finanţare nu va influenţa, aşa cum ni s-a spus, în niciun fel, poate pozitiv un pic grilele de programe, pentru că am avea o finanţare sigură şi predictibilă pe un an, şi cu un buget mai mare decât cel pe care îl avem în momentul de faţă, ceea ce ne-ar permite poate, în scurt timp, să trecem cu câteva canale la HD”, a răspuns Cristian Zgabercea.

Prin modificarea structurii serviciului de programe TVR HD în concordanţă cu emisia digitală, postul de televiziune va avea 81% producţie proprie, faţă de 73%, în structura aprobată pentru difuzarea pe satelit, şi 19% producţii audiovizuale ale altor producători, faţă de 14%. Programele de informare vor fi în proporţie de 8,4%, faţă de 31%, cele educative, 26,9%, faţă de 13%, iar cele culturale, 34%, faţă de 18%.

Studioul Teritorial Cluj va avea 50% programe de informare, faţă de 55%, procent aprobat pe 21 iunie 2016, 8% programe educative, faţă de 10%, şi 17% programe culturale, faţă de 15%.

Acordarea licenţelor şi modificarea structurii de program pentru studioul territorial Cluj şi TVR HD au fost votate de şapte din cei opt membri CNA prezenţi la şedinţă - Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea, Dorina Rusu, Radu Bogdan Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat şi Orsolya Eva Borsos. Gabriel Tufeanu a fost împotrivă.

”Să nu se înţeleagă că iar sunt singurul care a votat împotrivă. Eu am o singură problemă cu acest ultim rând - datorii fără eşalonare. Vreau să fiu exact ca la carte. Nu vreau să avem o problemă. Sunt pentru licenţele lor”, a spus Gabriel Tufeanu, în urma votului, după ce a solicitat trimiterea unei adrese la Ministerul de Finanţe pentru clarificări în acest sens.

La finalul solicitării Societăţii Române de Televiziune (SRTv) este menţionat un certificate de atestare fiscal din 28 noiembrie 2016, cu datorii în cuantum de 510.392.997 de lei, fără eşalonare.

”Conform legii, noi nu avem voie să operăm aceste modificări fără să îndeplinească un cumul de factori, cum ar fi să aibă certificat fiscal fără datorii sau, în situaţia de faţă, privind modificările cerute, cu o aşealonare aprobată de ANAF. Aici (în solicitarea SRTv, n.r.) scrie clar – datorii fără eşalonare. Altfel, eu nu am fost împotriva modificărilor sau licenţelor digitale solicitate de TVR, dar trebuie să respect legea care în acest moment este în vigoare. Mai mult, prin cererea mea voiam să ne lămurim, poate ANAF are o altă viziune, poate obţine TVR o derogare”, a explicat Gabriel Tufeanu, pentru News.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.