Cea de-a cincea ediţie a festivalului Classix de la Iaşi a debutat la 18 februarie cu concertul „Celestial”, desfăşurat la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. Evenimentul de deschidere a festivalului a adunat un public de peste 1.500 de persoane, la care s-au adăugat cei 10.000 de spectatori care au urmărit transmisiunile live difuzate pe paginile organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Patricia Brohanschi, directorul Classix Festival a declarat luni, în coferinţa de presă: „Ne onorează entuziasmul şi dorinţa publicului de a experimenta aventura clasică contemporană propusă, mai ales că aceasta este şi tematică artistică din acest an - descoperirea dorinţelor. Acest lucru l-am simţit cu toţii încă de aseară, la concertul Classix de debut din Catedrala Romano-Catolică, care a atras cel mai mare număr de spectatori de până acum. Întregul festival promite oricum un număr record în rândul publicului, o parte din seri fiind deja #soldout. Noi privim cu bucurie spre săptămâna ce urmează şi aşteptăm cu emoţie concertele ce vor fi susţinute de artiştii internaţionali de excepţie şi activităţile conexe din programul acestei ediţii”. 

Classix Festival se desfăşoară la Iaşi, în perioada 18 - 25 februarie, iar abonamentele şi biletele au fost puse în vânzare online.

Festivalul Classix 2024, este dominat de conceptul dedicat „descoperirii dorinţei”, iar tematica din acest an îi invită pe iubitorii de cultură să se alăture într-o călătorie personală şi introspectivă, încurajându-i să exploreze natura multidimensională a dorinţei în lumea muzicii clasice, de la cea mai subtilă formă, până la exuberanţa pasională. Classix Festival promovează interdisciplinaritatea şi fuziunea artelor şi toate concertele devin o dovadă a armoniei dintre muzică şi experienţa vizuală oferită de proiecţiile video şi design-ul de lumini.

Programul concertelor Classix Festival 2024:


Luni, 19 februarie, ora 19.00, Magic Ritual la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi
Marţi, 20 februarie, ora 19.00, The Classic Theory în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iaşi 
Miercuri, 21 februarie, ora 19.00, Bohemian Jazz la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi
Joi, 22 februarie, ora 19.00, Romantic Whispers la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi
Vineri, 23 februarie, ora 19.00, Reframing the Classics în Sala „Henri Coandă” a  Palatului Culturii din Iaşi
Sâmbătă, 24 februarie, ora 19.00, I Wish I were Water în Holul de Onoare al Palatului Culturii din Iaşi
Duminică, 25 februarie, ora 19.00, Classix Desire la Sala Unirii, Cinema Victoria Iaşi
Luni, 26 februarie, ora 19.30, Bohemian Jazz la Sala Gloria din Bucureşti

Programul Classix in Focus

Seria Classix in Focus pune în perspectivă o serie de aspecte legate de muzica clasică în contextul contemporan şi alte subiecte relaţionate cu scena culturală locală şi internaţională în raport cu o suită de paradigme aflate în continuă evoluţie.

În 21 februarie, începând cu ora 11.00, va avea loc panel-ul Women in Music la Palatul Braunstein din Iaşi, avându-le ca invitate pe: Cristina Uruc - Manager Artexim / Festivalul Enescu; Corina Ciuplea - Artist Manager Bucharest Film Orchestra/ Cellist Muse Quartet; Patricia Brohanschi - Director şi Co-Fondator Classix Festival şi Rocanotherworld; Andra Andriucă - Artist & Mentee în programul Women in Music Mentorship Program şi pe Iulia Pop - Co-fondator Overground Music / Manager de Comunicare Mastering the Music Business şi Women in Music România.

Vernisajul expoziţiei „Almost. O călătorie în jurul lumii la Viena” are loc pe 21 februarie, orele 14:00, la Palatul Braunstein , în prezenţa Directorului Adjunct al Forumului Cultural Austriac, Andrei Popov. Expoziţia poate fi vizitată la Iaşi, în perioada 21 februarie - 1 martie 2024, graţie colaborării între Festivalul Classix, Palatul Braunstein şi Forumul Cultural Austriac.

În 21 februarie, de la ora 20.00, are loc datorită sprijinului Forumului Cultural Austriac proiecţia Ars Electronica la Acaju: o selecţie a lucrărilor premiate în cadrul ediţiei 2023 a Festivalului de Animaţie Ars Electronica.

În data de 22 februarie, de la orele 11:00 are loc panel-ul Classical Inside Out la Palatul Braunstein, iar invitaţi la discuţie sunt: Răzvan Popovici - violist, Director Executiv al SoNoRo; Ioan Dragoş Dimitriu - pianist, Manager Filarmonica Braşov; Florin Estefan - bariton, Manager Opera Naţională Română Cluj-Napoca; Dragoş Cantea - pianist, Director Artistic Classix Festival; Andrei Fermeşanu - tenor, Manager Opera Naţională Română Iaşi şi Sabin Penea - violonist, Director Artistic al festivalurilor JazzUP.

Classix in Focus: Concursul Internaţional George Enescu are loc în 22 februarie, de la ora 13.00, la Palatul Braunstein, iar managerul Artexim/ Festivalul Enescu, Cristina Uruc, va susţine o prezentare a oportunităţilor participării la concursuri internaţionale de prestigiu şi contribuţia acestora în dezvoltarea personală şi profesional a tinerilor muzicieni. Concursul Internaţional George Enescu este un catalizator pentru dezvoltarea şi afirmarea tinerilor interpreţi şi compozitori pe scena internaţională a muzicii clasice. 

Vineri, pe 23 februarie, de la orele 11:00 are loc panel-ul Competitions and Commissions la Palatul Braunstein din Iaşi. Discuţia se va desfăşura în limba engleză şi va fi difuzată live pe pagina de Facebook a Classix Festival. Invitaţii acestuia sunt: compozitorul Mirsaeed Hosseiny Panah, flautistul Philipp Jundt, pianista şi dirijoarea Bjørk-Guinevere Kinsella Eide, compozitorul şi aranjorul Robert Cozma, managerul Artexim şi Festivalul Enescu - Cristina Uruc. Acest eveniment include un microrecital susţinut de Philipp Jundt (CH), Soyoun Kim (KOR), Jie-Youn Lee (KOR), Hyunim Yoon (KOR), Ioana Chiriac (RO): W.A. Mozart: „Ah, vous dirai-je maman”, KV 265, transcris pentru 4 flaute şi piaan de Paul Engel.

În perioada 19 februarie - 4 martie 2024 va putea fi vizitată expoziţia „Arhitectura Independenţei în Europa Centrală” la Muzeul Vasile Pogor - Casa Junimii din Iaşi. Expoziţia este organizată cu sprijinul Institutului Polonez.

La 24 februarie, de la ora 10:00, Asociaţia Iaşi.Travel organizează un tur ghidat cu tematica „Tradiţia Muzicală la Iaşi”. Turul are durata de două ore, iar punctul de întâlnire este Piaţa Unirii - statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 

Concertele vor fi difuzate live, pe pagina de Facebook Classix Festival.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaţionale independente din România, ce a adunat în 4 ediţii peste 14.000 spectatori în săli şi 200.000 în mediul online, 200 de artişti internaţionali din 18 ţări, 20 de parteneri culturali şi diplomatici, în 28 de concerte, 14 panel-uri, 2 prelegeri, 2 vernisaje, o lansare de carte, 8 proiecţii de film, 121 masterclass-uri şi 15 burse pentru artişti în valoare de 15 000 euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.