Casa Cantacuzino Paşcanu, care a găzduit Muzeul Fălticeni „Vasile Ciurea” şi Biblioteca Municipală, este restaurată cu aproximativ 3 milioane de lei şi va avea, după finalizarea lucrărilor, destinaţie culturală. Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a realizat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită de lucru în municipiul Fălticeni, unde a verificat stadiul lucrărilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Clădirea, emblematică pentru oraş, este restaurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Este pentru prima dată, din 1856, când la această clădire au loc astfel de reparaţii.

Termenul de finalizare a lucrărilor este martie 2021. Ministrul a precizat, într-un comunicat remis News.ro, că în România există 33.000 de obiective de patrimoniu, dintre care „foarte puţine sunt restaurate”, dar că vor fi demarate, „cu paşi mărunţi”, astfel de intervenţii.

„Sunt foarte mulţumit de ce am văzut aici. Atât timp cât şi finanţarea va fi în termen, ne vom întâlni aici în martie anul viitor pentru a inaugura acest obiectiv. În România sunt peste 33.000 de obiective de patrimoniu, însă foarte puţine sunt restaurate. Cu paşi mărunţi, vom începe restaurarea acestora, iar ca dovadă, iată, încă o clădire de patrimoniu va fi restaurată aici, la Fălticeni, şi ulterior destinaţia va fi una culturală. Am fost încântat să aflu că un demisol care zăcea nefuncţional va fi transformat într-o cafenea culturală”, a spus Gheorghiu.

Ministrul a continuat: „Am văzut obiective care au zăcut mulţi ani în şantiere începute şi neterminate, cel mai proeminent exemplu este Muzeul Naţional de Istorie al României. Eu, ca ministru, văd foarte des şantiere, pe zona de restaurare, începute şi lăsate în paragină, dar aici, la Fălticeni, avem o clădire de patrimoniu care se va restaura în termenul propus iniţial, ceea ce este foarte bine ţinând cont de vremurile pe care le trăim acum”.

Noua clădire va avea atât structura de bibliotecă municipală, cât şi de muzeu, al cărui patrimoniu se află în alte unităţi muzeale din oraş, a explicat primarul Cătălin Coman.

Valoarea totală a investiţiei este de 3.306.080 de lei, din care 2,5 milioane de la bugetul de stat, potrivit datelor publicate pe site-ul primăriei Fălticeni.

Clădirea a fost ridicată în 1853, şi prezintă degradări semnificative, astfel că necesită lucrări de consolidare şi restaurare. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.