„Circul Matteo”, cel mai recent film al Casei de Producţie TVR, cu George Ivaşcu, ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi Tora Vasilescu, Constantin Cotimanis şi Florin Zamfirescu în distribuţie, va avea premiera, la sfârşitul acestei săptămâni, la Televiziunea Română.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmul, în regia artistică a lui Alexandru Lustig, va fi difuzat de TVR 2, TVR 3, TVR Moldova şi TVR Internaţional în următoarele zile: vineri, de la ora 23.00, şi sâmbătă, de la ora 16.00 (pe TVR Internaţional), sâmbătă, de la ora 11.45 (pe TVR Moldova), duminică, de la ora 12.30 (pe TVR 2, cu reluare la ora 02.20) şi duminică, de la ora 20.00 (pe TVR 3).

Adaptat după piesa de teatru „Circul Matteo”, de Adrian Lustig, a cărei premieră a avut loc în Iaşi, în 2002, filmul îi mai are în distribuţie pe Andras Demeter, Mihai Gruia Sandu, Mihai Mălaimare, Radu Gheorghe, Adrian Ciobanu, Ovidiu Niculescu, Gelu Niţu şi Corina Dănilă, informează TVR.

Lungmetrajul, în regia artistică a lui Alexandru Lustig, este realizat de TVR, Fundaţia Teatru Contemporan şi Circul Metropolitan Bucureşti.

Acţiunea filmului este plasată în toamna anului 1999. Comedia neagră, cu tentă poliţistă, se petrece într-un circ aflat în pragul falimentului, care, în încercarea de a se salva, îşi pierde, rând pe rând, toţi actorii trupei. Numai că moartea lor este o momeală din care muşcă doar cei doi procurori implicaţi în găsirea criminalului.

„«Circul Matteo» continuă tradiţia lungmetrajelor şi pieselor de teatru realizate de Casa de Producţie TVR. Filmările, cu puţine excepţii, au fost făcute la sediul Televiziunii Române, fie în curte, unde practic a fost ridicat un circ adevărat, fie în strada Moliere. Ca la orice producţie mare, momentele dificile nu au lipsit, mai ales că s-a lucrat într-un ritm alert şi s-au folosit efecte speciale. Cu tot efortul, am realizat un lungmetraj captivant şi în care recunoaştem o Românie contemporană”, a spus Demeter Andras, producător coordonator.

Potrivit lui Adrian Lustig, scenarist şi producător executiv, lungmetrajul a fost filmat în 14 zile lucrătoare.

„«Circul Matteo» s-a filmat în 14 zile lucrătoare, înregistrând un mic record. Se ştie că regizorul Sergiu Nicolaescu lucra cel mai repede, în jur de 6-7 pagini de scenariu pe zi. Noi am avut o zi în care am filmat 14 pagini. Sigur, acest record n-ar fi fost posibil fără sprijinul echipei TVR. Oamenii au fost extraordinari şi total implicaţi. Au muncit cu o plăcere nebună”, a povestit Adrian Lustig.

Cea mai complicată secvenţă a fost mersul pe sârmă al actorului Adrian Ciobanu, la 4 metri înalţime. „Mă temeam că nu o sa ne iasă. Actorul a stat în echilibru la 4 metri înălţime în arena circului. Am avut un antrenor cu noi, dar riscul era mare. A ieşit însă totul bine”, a spus Adrian Lustig.

Deşi s-a retras din viaţa artistică în urmă cu patru ani, Tora Vasilescu a participat la acest proiect, interpretând personajul principal Aspasia Matteo.

„De la primele pagini lecturate am descoperit replici care mi-au stârnit hohote de râs. Personajul interpretat de mine este o femeie puternică, luptătoare, care caută soluţii extreme ca să supravieţuiască într-o perioadă de degringoladă. «Circul Matteo» este o comedie neagră care transformă expresia «pâine şi circ» în «sânge şi circ»”, a spus Tora Vasilescu.

Actriţa a mai povestit şi că nu a fost uşor la filmări, mai ales că cea mai lungă zi de filmare a numărat 14 ore. 

La baza piesei de teatru „Circul Matteo” se află romanul „Legea timidităţii universale”, o naraţiune scrisă de Adrian Lustig în perioada comunismului.

„În 1986 am scris un roman care nu a fost publicat din cauza cenzurii. Pe vremea lui Ceauşescu, un autor avea voie să publice o dată la doi ani. Dacă opera sa era în planul editorial dar nu trecea de cenzură, autorul pierdea patru ani. Romanul ar fi trebuit să apar în luna octombrie, iar editura m-a chemat să-mi spună că romanul a fost oprit de la publicare. M-au întrebat dacă mai am ceva scris acasă şi, ca să nu-mi pierd locul în plan editorial, am minţit şi am spus că am un roman, dar că nu este dactilografiat. În şapte zile am scris «Legea timidităţii universale», care ulterior a devenit «Circul Matteo»”, a povestit autorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.