Festivalul Internaţional de Film Transilvania în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) anunţă deschiderea Cinematecii TIFF@MNAR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cunoscută pentru concertele care au loc aici, Sala Auditorium a MNAR, cu peste 400 de locuri, devine din aprilie şi locul de întâlnire al publicului cinefil pentru a urmări filme de artă, documentare şi producţii premiate la festivaluri internaţionale.

Muzeul Naţional de Artă al României îşi extinde astfel oferta culturală în specificul său bazat pe arta construcţiei imaginii cu semnificaţie artistică, mai ales că în studiul de public realizat de MNAR în anul 2021, 87% dintre respondenţi au indicat preferinţa pentru film în activităţile muzeului.

Programul s-a deschis în 27 aprilie, la ora 19.00, cu premiera de gală a documentarului "Spioni de Ocazie" în regia Oanei Bujgoi Giurgiu. Bazat pe fapte şi mărturii reale, filmul recreează povestea unor acţiuni de spionaj neobişnuite, care au marcat definitiv desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial: recrutarea unor tineri sionişti din Palestina, trimişi înapoi în ţările lor de origine din Europa de Est, inclusiv în România, pentru a obţine informaţii despre germani. Proiecţia a avut loc în prezenţa echipei filmului, dar şi a unor invitaţi precum Excelenţa Sa David Saranga, ambasadorul Israelului în România, şi Excelenţa Sa Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel.

Programul Cinematecii include titluri precum "Priveşte către cer", regizat de georgianul Alexandre Koberidze şi câştigător al Premiului FIPRESCI la Berlinale 2021, sau înduioşătorul "Mami / Petite maman", povestea despre copilărie şi relaţia dintre mamă şi fiică regizată de Céline Sciamma, nominalizat la premiile BAFTA în 2021.

Un alt film românesc din program va fi "Căutătorul de Vânt", debutul lui Mihai Sofronea câştigător al Premiului FIPRESCI la Festivalul de Film de la Sofia 2022. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Mihai Sofronea, a actorului Dan Bordeianu şi a altor membri ai echipei, care vor sta de vorbă cu spectatorii la final.

Proiecţiile de la Cinemateca TIFF vor continua în fiecare săptămână, până pe 29 mai, programul urmând a fi reluat în toamnă. În program vor fi incluse întâlniri cu realizatori de film, dezbateri şi mese rotunde cu critici de artă şi de film.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.