Christian Badea va dirija joi şi vineri, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", cu un program alcătuit din lucrări semnate de Anton Webern - "Im Sommerwind", Wolfgang Amadeus Mozart - "Concertul nr. 21, în do major, pentru pian şi orchestră, KV 467" şi de Robert Schumann - "Simfonia nr. 4".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Christian Badea a revenit în martie la Bucureşti şi dirijează la Ateneul Român, patru concerte. Pentru cele două concerte de joi şi vineri, solist va fi pianistul spaniol Josu de Soluan. 

Christian Badea, unul dintre cei mai importanţi şi mai cunoscuţi dirijori români de operă din lume a prezentat anul trecut, la Ateneul Român, două concerte-spectacol cu actul I din opera "Parsifal", de Richard Wagner.

Christian Badea a studiat iniţial vioara la Conservatorul de Muzică din Bucureşti. A continuat cu studii de dirijat la Bruxelles, Mozarteum din Salzburg cu Herbert von Karajan şi la New York la Juilliard School, unde a primit o diplomă de absolvire în dirijat şi unde l-a avut ca mentor pe Leonard Bernstein. 

În Europa, dirijorul Christian Badea a condus orchestrele Royal Philharmonic şi BBC Symphony din Londra, Residentie Orchestra, Amsterdam Philharmonic şi Orchestra Radio din Olanda, Orchestra Beethovenhalle din Bonn, orchestrele Radio şi l'Ile de France din Paris, Orchestra Naţională din Lyon, orchestrele RAI din Torino, Santa Cecilia din Roma, Maggio Musicale din Florenţa, Filarmonica din Budapesta, Orchestra Naţională a Spaniei din Madrid şi orchestre din Valencia, Sevilla şi Bilbao.

În ultimul deceniu, Christian Badea a dirijat peste 170 de spectacole la Metropolitan Opera din New York.

În 2006, după o lungă absenţă, Christian Badea a revenit în România, fiind invitat să conducă Orchestra Naţională Radio la deschiderea stagiunii, cu "Simfonia nr. 9", de Mahler. De atunci a mai dirijat această orchestră, iar în 2008, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, i-a fost decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

Pe lângă activitatea concertistică, Christian Badea predă cursuri de măiestrie la Montreal, Copenhaga, Stockholm şi în SUA. În Rusia a fost invitat să dirijeze Orchestra de Stat din Moscova şi Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg într-un concert dedicat lui Mstislav Rostropovich, în august 2008 a dirijat Orchestra Filarmonicii din Praga la Festivalul "Dvorak”, iar în octombrie a revenit la Royal Opera House din Londra pentru un spectacol cu Boema.

De asemenea în 2008, Christian Badea a condus Orchestra Filarmonicii "George Enescu” într-un concert aniversar, la deschiderea celei de a 140-a stagiuni.

În 2009, a dirijat spectacole cu "Dama de pică", la Opera din Stockholm şi "Salome", la Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf şi concerte simfonice în Danemarca şi România.

Christian Badea este distins cu Ordinul Meritul Cultural decernat de către Preşedinţia României.

Din stagiunea 2012 - 2013, Christian Badea este dirijor principal la Filarmonica “George Enescu” din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.